Anmeldelse: «Førstegangstjenesten» på NRK

Én karakter redder «Førstegangstjenesten»

Herman Flesvigs nye serie hadde tjent på et bedre manus.

REKORD: «Førstegangstjenesten» på NRK, laget av Herman Flesvig, ga seerrekord for NRKs nett-TV. Video: NRK Vis mer
Publisert

TV: Det var sannelig på tide at komiker Herman Flesvig vokste ut av Instagram-formatet for å boltre seg i sin egen humorserie.

Han har allerede prøvd seg som makkeren til Robert Stoltenberg, med stort hell, så spørsmålet er om han klarer å tre ut av skyggen og fylle skjermen alene.

Det er ikke helt enkelt å si, for NRK har merkelig nok valgt å produsere to «test-episoder» på skarve ti minutter hver - i første omgang. Men etter kjempestor interesse, som burde vært ventet, har det blitt meldt at det vil lages 10 nye episoder til våren.

«Førstegangstjenesten»

Underholdning

Beskrivelse: Komiserie av og med Herman Flesvig.
Kanal: NRK TV

«Man kan håpe at de dårlige karakterene blir forvist til kakebua i de kommende episodene.»
Se alle anmeldelser

Komiserier basert på karakterer, alle spilt av én person, later til å være NRK Humors nye varemerke. Vi har allerede blitt kjent med ymse figurer i borettslag og parterapi, så man kan jo lure på om rekrutten er like komisk fruktbar mark.

Flesmoen leir

Vi møter fire karakterer som innkvarteres på Flesmoen leir.

Først ut i ringen: Dyslektiske Ahre-Ketil, eller bare «Rambo», som alltid har lengtet etter militærlivet.

Som kallenavnet røper, er han ikke her for «å leke stiv heks», men for å skyte febrilsk rundt seg og knerte noen. Han er like opptatt av midlene («gunner», kastekniver og mye annet) som målet (drap).

Greit nok, en del menn er fascinert av våpen, men denne bisarre og umotiverte drapslysten er lite forståelig og ditto morsom.

Guttedrømmen må uansett knuses i møte med militærets ikke-så-harde realitet, som verken er Call of Duty eller «Afghanistan», men forholdsvis rolig fredsarbeid og fysiske prøvelser.

Uspiselige Preben

En karakterdrevet komedie må ha en soss for at det skal gå rundt. «Førstegangstjenesten» er intet unntak.

Vi møter Preben Lohrengren, en BI-drop out som er så miljøskadet at han anser militærbrakka som en russebuss som må pimpes opp. (Og når skal keege karakterer få lov til å hete noe annet enn Preben? Noen vil ha navnet sitt tilbake).

Utenfor militærgjerdene blir Preben assistert av vietnamesiske Hong, som ikke virker til å jobbe som au pair, så da er hun vel bare slave da. Sånn er det i Asker.

Karakteren er heller uspiselig enn vittig, og jeg tar meg selv i å savne Robert Stoltenbergs Nicolay, som var hakket mer udugelig på kjent vestkant-vis.

KEEG TYPE: Preben fra Asker er blant karakterene vi møter i «Førstegangstjenesten». Foto: NRK
KEEG TYPE: Preben fra Asker er blant karakterene vi møter i «Førstegangstjenesten». Foto: NRK Vis mer

Stjeler showet

Flesvig-karakteren som ubestridelig stjeler showet er Ole Halvorsen fra Stovner. En hjemmesnekra rapper med blonde Chief Keef-dreads, som til tross for sitt erkenorske navn vil være prikk lik «gutta mine».

Her går det mye i «brooor» og «helt ærlig mann», og rolletolkningen er spot-on. Kanskje militærbrakkene burde vrakes for en hel serie viet Ole i sin «hood Haugenstua»?

Man kan i alle fall håpe at han får mer rom i de kommende episodene.

LYSPUNKT: Ole Halvorsen fra Stovner. Foto: NRK
LYSPUNKT: Ole Halvorsen fra Stovner. Foto: NRK Vis mer

Pinlige replikker

Rundt en fjerdedel av førstegangstjenestens soldater er kvinner. Hun er også representert her, ved Tanja Laila Gaup, en «mannssjåvinistisk» nordlending som dytter menn bokstavelig talt av veien.

Hun er også den minst morsomme karakteren i hele serien.

Replikkene er like pinlige som kostymet, som minner mest om Gérard Depardieu iført platinablond parykk. Akkurat dét var nok enklere for Flesvig på Instagram, hvor han bare kunne putte på en digital maske.

«Førstegangstjenesten» ville vært tjent med bedre manus. Noen ensomme, morsomme replikker dukker opp her og der, nesten utelukkende fra Oles munn, men ellers står det dårlig til.

Man kan jo håpe at de dårlige karakterene blir forvist til kakebua i de kommende episodene, slik at Ole kan kuppe showet. Eller at de blir erstattet av noen gode. Kanskje Aksel Hennie kan ta seg en tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer