Én million for Dwight

Countryfestivalen på Vinstra har bladd opp over én million kroner for å få superstjernen Dwight Yoakam til Norge torsdag.

I skyggen av stjernefeterte Quart-festivalen i Kristiansand, får også Gudbrandsdalen storfint artistbesøk denne uka.

Torsdag ettermiddag blir Dwight Yoakam (48) og hans band hentet på Grand Hotel i Oslo og kjørt opp til en sein kveldskonsert på Vinstra.

Kostbar

Honoraret Yoakam krever er ifølge countryfestivalens bookingsjef Jonny Minge fullt på høyde med det de største Quart-stjernene håver inn.

-  Jeg liker ikke å snakke om summer, men han er selvsagt kostbar, sier Minge, som har prøvd å få Yoakam til Norge med jevne mellomrom de siste ti åra - uten hell før nå.

-  Vi snakker om et sjusifret beløp?

-  Ja, jøss. Definitivt. Men Dwight Yoakam er den største stjernen som har besøkt en countryfestival i Norge, mener Minge.

Publikumsrekord

 DYR COUNTRYHELT:  Dwight Yoakam har ikke spilt i Norge siden 80-tallet. Nå fikser 48-åringen publikumsrekord på Vinstra. Foto: Scanpix
DYR COUNTRYHELT: Dwight Yoakam har ikke spilt i Norge siden 80-tallet. Nå fikser 48-åringen publikumsrekord på Vinstra. Foto: Scanpix Vis mer

Dwight Yoakam var sammen med blant andre Steve Earle - som spilte på Vinstra-festivalen i 2002 - med på å revitalisere countrymusikken på 80-tallet. I likhet med Earle, har Yoakam høy standing også i rockmiljøer med sin Merle Haggard- og Buck Owens-inspirerte countrymusikk.

Selv om Yoakam er den soleklart dyreste artisten i festivalens historie, ser investeringen ut til å betale seg i tidenes publikumsoppslutning for det 21 år gamle arrangementet.

-  Dette er helt på grensa av hva festivalen kan tåle. Vi har aldri fått så mye som femti øre i støtte fra det offentlige. Det er en tøff satsing og et stort løft for oss, men Yoakam har vist seg å være bortimot en selvfinansierende artist, sier daglig leder for countryfestivalen Trond Grøthe.

-  Forhåndssalget av dagsbilletter, hotellpakker og campingpakker har vært cirka 25 prosent høyere enn vanlig. Det er plass til nesten 6000 her oppe, og det vil fort bli fullt, mener Grøthe.

Svenskene kommer

Blant annet har festivalen annonsert Dwight Yoakam-konserten i svenske aviser, med stor respons fra broderfolket som resultat.

-  Er du fan av en artist som Yoakam, så må du bare benytte anledningen. Så vidt jeg vet har han aldri spilt i Sverige, sier bookingsjef Jonny Minge.

Men Yoakam har vært i Norge før. I 1987 spilte han på Circus i kjelleren på Chateau Neuf i Oslo, det som nå kalles Betong. Da var Tom Russell Band oppvarmer - torsdag får Hellbillies-brødrene Aslag og Lars-Håvard Haugen oppdraget med sitt engelskspråklige Respatexans.