Konflikten mellom TV 2 og Altibox:

Én million misser festen

Svarte skjermer gjør at en million nordmenn ikke er invitert til dansefesten på TV 2.

NY SESONG: En ny runde med danse-tv er i gang på TV 2, med blant andre Katrine Moholt på deltakerlista. Men ikke alle får sett den kjente programlederen svinge seg i beste sendetid. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2
NY SESONG: En ny runde med danse-tv er i gang på TV 2, med blant andre Katrine Moholt på deltakerlista. Men ikke alle får sett den kjente programlederen svinge seg i beste sendetid. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga var det premiere på all stars-versjonen av «Skal vi danse» på TV 2, der Jørgine Vasstrand, Martine Lunde og Aleksander Hetland er blant kjendisene som svinger seg på dansegulvet. Tidenes første «Skal vi danse-vinner» Katrine Moholt har også tørket støvet av danskeskoene - og gitt fra seg programlederposten til Helene Olafsen.

De neste ukene kommer premierene som perler på ei snor på TV 2, med «Farmen», «Petter og overleverne» og den nye storsatsingen «Forræder» som noen av høydepunktene.

Men det er ikke alle som får ta del i den store tv-festen. Etter fem måneder med svarte skjermer er det fortsatt ingen enighet mellom TV 2 og Altibox, noe som gjør at en million nordmenn ikke kan se Katrine Moholt og resten av deltakerne vrikke løs på parketten.

- Jeg er litt engstelig for at dette er den nye virkeligheten og for at de ikke blir enige, sier tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom til Kampanje.

Ifølge VG fikk totalt 446 000 med seg premieren i løpet av helga. 332 000 fulgte sendingen direkte.

SKAL VI DANSE: Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand imponerte stort i sesongpremieren av «Skal vi danse - All Stars» - men var forbanna over én detalj. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Håp

Partene tok opp igjen forhandlingene forrige uke, men har ikke landet noen avtale. Konflikten har pågått siden starten av april, og nå håper Massaiu at TV 2 og Altibox snart finner en løsning.

Massaiu jobber med annonsører, og konflikten gjør at kundene hennes ikke når like bredt ut med sine reklamebudskap.

- Så lenge de er stille er det håp i hengende snøre. Men det er ikke gitt at de blir enige.

Forhandlingsdirektør Dag Ormåsen er overrasket over at konflikten har pågått så lenge.

- Vi har sett at disse konfliktene ofte løser seg i løpet av noen uker, men de har også blitt mer og mer langvarig. Det tror jeg skyldes at makten gradvis har flyttet seg fra distributørene til tv-kanalene. Før var tv-kanalene helt avhengige av distributørene.

SKAL VI DANSE: Helene Spilling og Alexander Hetland svarte på romanseryktene under premieren på «Skal vi Danse - Allstars». Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Ønsker valgfrihet

Konflikten mellom Altibox og TV 2 har vært fastlåst gjennom sommeren, og en løsning har virket langt unna. Selv om partene nå er i dialog igjen, har tonen vært hard i lang tid.

Kommunikasjonssjef i Altibox, Andreas Veggeland, sa til Dagbladet i juni at det var TV 2s manglende vilje til å gi kundene valgfrihet som var kjernen i konflikten.

- Vi ønsker at kundene skal ha valgfrihet til å se på det innholdet de ønsker, og dermed også muligheten til å slippe å måtte betale for innhold de ikke ønsker å se, sa han.

Altibox er en tv-distributør, som innebærer at de må ha avtaler med kringkastere for å kunne kringkaste deres kanaler på Altibox sin abonnementstjeneste. TV 2 på sin side leverer innholdet sitt til Altibox.

- Vi står ikke mellom kundene og TV 2. Det er det TV 2 selv som gjør. Vi vil gjerne ha TV 2s innhold som en del av vårt underholdningstilbud, men det vil tydeligvis ikke TV 2, fortsatte Veggeland.

SKAL VI DANSE: Første deltaker må reise hjem etter sesongpremieren av «Skal vi danse - All Stars». Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Taper penger

Den langvarige konflikten gjør at TV 2 taper store penger for hver uke som går. Kanalens reklameomsetning har falt. I juni uttalte Sarah C.J Willand, kommunikasjonsdirektør i TV 2, dette til Dagbladet:

- Vi får daglig spørsmål om forhandlingene som har vært, hvem som har tilbudt hva og hvem som har sagt hva. Det er en runddans som har lite for seg. For TV 2 handler dette om noe så viktig som vår framtid og eksistens.

Hun mente videre at avtaler og samarbeid er nødvendig for at TV 2 skal kunne stå i konkurransen mot verdens beste om ti år.

- Det har vi fått til med de andre distributørene, men en slik avtale ønsker ikke Altibox, sa Willand.

Willand sa også at Altibox ønsker seg en helt annen avtale enn det TV 2 kunne tilby, og at Altibox med den avtalen ville svekket TV 2s konkurransemuligheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer