Én ting til, sa Bowie

- Du må aldri begynne å røyke, sa David Bowie til Dagbladets journalist.

- Øpp, øpp, øpp, en ting til, vi er ikke helt ferdige her, sa David Bowie.

- Jeg er nødt til å gi denne gutten et råd med på veien.

Det var dama fra plateselskapet som hadde kommet inn og sagt at nå var intervjuet over, det står en fyr fra Italia utafor, sa hun, og vi er tjue minutter på overtid, og han fra Belgia har allerede kommet han også, og grekeren er på vei, og skal vi komme oss gjennom dette, så må vi avslutte her, Mr Bowie.

Det var det hun sa.

- Ett råd til gutten. To minutter bare. Vent utenfor, sa Bowie, og viftet henne ut, og det var først da hun hadde lukket døren etter seg, at han snudde seg mot meg og sa:

- Joachim, du har hørt historiene mine, ikke sant? Du har skjønt at det bare er tilfeldigheter som har holdt meg i live?

Jeg nikket. Jeg hadde hørt historiene. Jeg hadde sittet der i nesten en time nå, øverst i en bygning på Park Avenue i New York City, klam på innsida av hendene og sjukt pissetrengt, og hørt David Bowies historier. Om de sinnssyke årene i Berlin. Om orgier med kvinner og menn. Om eksesser på heroin og LSD. Om platene fra 70-tallet som han verken husker at han skrev, spilte inn eller utga. Jeg hadde nikket og lyttet og notert, og det var altså nå han skulle gi meg rådet jeg skulle ta med meg gjennom livet. Rådet fra en mann som hadde hatt begge føttene både i himmel og helvete.

- Joachim, sa David Bowie.

- Lov meg en ting.

Jeg nikket. Bowie så på meg med et forsonende alvor i blikket. Dette var viktig, ingen tvil om det. Han senket stemmen og lente seg mot meg.

- Du må aldri begynne å røyke, sa han.

- Hva?

- Av alle dumme ting jeg har drevet med, så er røykingen det dummeste.

Kvinnen fra plateselskapet kom inn i rommet og vinket på meg. David Bowie løftet en pakke Marlboro Lights fra bordet og viftet med den. Han trakk ut en sigarett og la den i munnviken.

- Got it? spurte Bowie.

- Got it, sa jeg.

David Bowie spiller på Idrettsplassen i kveld.

MØT OPP TIDLIG: Når David Bowie i kveld entrer scenen i Kristiansand, blir det kamp om de gode plassene.