N20040906115247.JH

ER MAN SKIKKELIG STRENG

, kan man si at Oasis sluttet å være bra etter «Some Might Say»-singelen i 1995. I et slikt verdensbilde ligger det en for mange Oasis-fans provoserende forakt for det oppskrytte og oppblåste albumet «(What's The Story) Morning Glory», og en noe mindre provoserende forakt for enda mer oppblåste «Be Here Now» og de øvrige parentesene av noen album som brødrene Liam og Noel Gallagher har begått siden den gang.

«DEFINITELY MAYBE»

er den eneste Oasis-plata man egentlig trenger. Den forteller alt du trenger å vite om deres storhet. Et slagferdig Oasis på vei opp var langt å foretrekke framfor et snufsete og overblasert Oasis på vei ned. Gladhedonismen, fotballdraktene og de mest forførende boogieriffene siden Marc Bolan og T-Rex utgjorde en velkommen motreaksjon mot den mangeårige sutringen fra Seattle-kanten.

I ettertid er det lett å fnise litt beskjemt over fascinasjonen man hadde for et band som i svake øyeblikk var et uinspirert pubrockband, og hvis omfavnelse av samtlige klisjeer i rockhåndboka i ni av ti tilfeller var infantilt patetisk. Men når man hører «Definitely Maybe», er det lettere å fortstå hvorfor Cavemen-gutta Knut Schreiner og Anders Møller så slik opp til Gallagher-brødrene: Her var summen av musikk og attityd større enn alt annet i rocken akkurat da.

DET ER ALTSÅ

på sin plass at «Definitely Maybe» i anledning platas tiårsjubileum kommer i en deluxeutgave på DVD. Det er fortsatt ei plate som skaper ekstremt god stemning hver gang den settes på - alene ikke nok til noe klassikerstempel - men viktigere er det at den, i kraft av å være et snapshot fra begynnelsen av en spesiell epoke i moderne engelsk populærkultur, har historisk relevans. Dette er på sett og vis britpopepokens begynnelse og begynnelsen på slutten.

Oasis har, selv om de fortsatt finnes i rent fysisk forstand, også skapt et tomrom som for alltid må fylles: Hver gang du leser siste nytt om han junkien i skranglepønkbandet The Libertines («Pete out of rehab - buys hot dog near Camden Town!») må du huske at dette ikke bare kanskje, men definitivt er et forsøk på å skape et nytt Oasis.