N20050827211553.OER

a-ha har aldri vært spesielt glad i pressen, i hvert fall kjenner jeg ingen som vil hevde det. Det ligger litt i sakens natur: Når utøvere på sports-, musikk-, film- og underholdningsarenaen er på vei oppover, søker de rampelyset som en PR-kåt politiker fjorten dager før valget. Når kjendisstatusen endelig er oppnådd, har de en tendens til å sky den samme pressen som var med på å formidle deres (manglende) talent og budskap.

PRESSEN ER PÅ mange måter bindeleddet mellom artister, kjendiser og stjerner. Ved å kommunisere i mediene, når man effektivt ut til et stort publikum, som man lever av. Sånn sett er vi avhengig av hverandre - på godt og vondt. Det fins mange eksempler på at pressen har oppført seg ufint overfor sine intervjuobjekter, men den siden av saken ser jeg bort fra nå. Jeg funderer heller på hvorfor enkelte toppartister oppfører seg som arrogante drittsekker overfor pressen. Noe vi opplevde forrige uke, da a-ha og Norsk Hydro inviterte til pressekonferanse i forkant av jubileumskonserten i Frognerparken lørdag.

DET VAR FOR ØVRIG den andre pressekonferansen med samme tema i løpet av fire måneder. Men når a-ha roper, kommer vi logrende etter. Etter fem kvarters venting, fikk vi audiens i Oslo Spektrum, der bandet øvet før konserten. Vi fikk høre én låt fra det kommende albumet. Deretter fikk VG, Aftenposten og Dagbladet tre minutter hver med poptrioen. Tre minutter! Det er en hån. Jeg fikk knapt sagt hei & morn og kommentert radiosingelen, før en brysk kvinne med stoppeklokke skilte meg fra dem. På blokka mi sto bare noen ufullstendige og dels flåsete svar - og på tunga hadde jeg et knippe ubesvarte spørsmål.

DEN ARROGANTE uviljen vi ble møtt med, vitner om mangel på folkeskikk. Forskjellen mellom dem og meg er noen millioner kroner på kontoen og kjendisstatus. Men det gir vel ingen rett til å være og svare så uengasjert. De kunne i det minste forsøkt å virke litt imøtekommende. Å snakke med manageren var totalt nytteløst. «Jeg har bevisst ikke satt meg inn i det, så jeg skal slippe å svare på spørsmål fra sånne som dere», var svaret jeg fikk da jeg ba om praktisk tillegginsinformasjon jeg ikke hadde fått tid til å spørre bandet om. Et godt råd til a-ha: Dropp heller pressen neste gang.