N20050919160715.KS

VG-LISTA, Norges offisielle platebarometer, har de siste to ukene framstått i et noe underlig lys. Ikke bare takket være platesjef Christer Falck i C+C Records, men minst like mye på grunn av hvordan eierne av lista har håndtert Falcks angrep på denne. Falck viste i NRK «Lydverket» hvor enkelt det med små midler er å manipulere artister høyt opp på singellista. Han gjorde det på tv for å avsløre for et stort publikum det bransjen hele tiden har visst, at lista med letthet - og kanskje stadig vekk - blir manipulert.

SANKSJONENE måtte komme, men selv VGs kommentator Stein Østbø mener at det er urimelig at boikotten skal ramme andre artister enn Warlocks. Kollektiv avstraffelse eksisterer ikke i vårt rettssystem, men det er ikke fremmed i listegeneral Sæmund Fiskviks politiske ideologi. Skulle vi buret inn hele hans familie og samarbeidspartenere dersom han ble tatt og dømt for en kriminell handling?

MED SITT stalinistiske lederskap har Sæmund Fiskvik stort sett gjort det han vil norsk platebransje i en mannsalder. Han er bakmann og edderkopp med sentral plass i bransjeorginisasjoner som Ifpi, GGF og Spellemannkomiteen. At han har gjort en god jobb for de internasjonale plateselskapene i Norge, hersker det liten tvil om. Hvis ikke hadde ikke multiene latt ham ture fram på som den elefanten i glassmagasinet han er.

VG-LEDELSEN med Rampelys-sjef Espen Langfeldt Olsen har overfor Falck ledd av stuntet og karakterisert det som morsomt, i følge Falck. Men også VG synes å sitte i lomma på general Fiskvik, for etter møtet sist fredag mellom C+C Records og GGF/VG ble det klart at Christer Falck og alle hans artister er boikottet fra lista. Etter et møte i går ble singellisteboikotten opprettholdt, men Falck må betale 25 000 kroner i bot for ikke å bli utesetengt fra albumlista. At Fiskvik velger en uforsonlig og unyansert avstraffelsesmetode, overrasker ikke. Men at VG - som faktisk presenterer lista og således har makt - står fram med bananryggrad, er skuffende og skremmende. Vi skal være glad for VG-listas kontrollkomiteen ikke danner grunnlag for rettsstaten Norge, der justisen er tvilsom og GGF/VG både er dommer, bøddel og mottaker av boten.