N20060616124425.FW

Ikke helt vellykket thriller om skummel morder.

BOK: Irske Alex Barclay gikk rett inn på engelske bestselgerlister med sin første bok, en klaustrofobisk thriller som utspiller seg delvis på et fyrtårn i Irland, delvis ute på bygda i Texas. Men store salgstall til tross, dette er en spenningsroman som ikke akkurat utfordrer leseren.

For det første er hovedpersonene en gjeng med pappfigurer, selv ikke helten blir annet enn en grunn og endimensjonal type. Best er tilbakeblikkene på den gjennomført onde skurken, med hans traumatiske og voldelige oppveksthistorie og en hang til å bære nag over lang tid. Ikke engang Atlanterhavet er noen hindring for hans hevngjerrighet.

Tristere er det at språket er både flatt og uinspirert, noe heller ikke en til tider stiv oversettelse hjelper på.

Stort sett presenteres handlingen tørt og refererende, uten noen lidenskap eller forsøk på en, hva skal man si, litterær behandling av teksten. Dette er så vidt hakket over en ukebladthriller, ei bok som er som skapt for å mishandles av solkrem og sand før man lar tidevannet ta den.

Hva handlingen går ut på? Etter en stygg gisselsak søker den italiensk-amerikanske politimannen Joe Lucchesi permisjon fra jobben i New York. Sammen med sin franske kone Anna og sønnen Sean slår han seg ned på sørøstkysten av Irland, hvor interiørarkitekten Anna skal pusse opp et gammelt fyrtårn på oppdrag fra motemagasinet Vogue. Eksotisk, ikke sant? Men troverdig?

Den lille familien blir godt mottatt av lokalbefolkningen, unge Sean finner seg en søt kjæreste, Katie, og alt er såre vel. Men så en dag forsvinner Katie etter en krangel med Sean, og da er det ikke lenger så greit å være nykommere på et lite sted. Og så får pappa Joe mistanke om at en hevner fra hans egen fortid kanskje er ute etter dem, men de stokk dumme irske politifolkene vil jo ikke høre på en utlending...