N20060616124440.FW

Spennende thriller om en utspekulert seriemorder.

BOK: Politimannen Tom Thorne er hovedpersonen i thrillerserien til Mark Billingham, og han dukket første gang opp i denne boka, som kom på engelsk for fem år siden. Siden har Billingham skrevet fem bøker til, men grunnlaget for den seinere suksessen ble lagt med «Sov godt».

Jeg har lest både dårligere og bedre debutromaner, men i «Sov godt» havner det meste på plussiden - ikke minst fordi Billingham - som også er standupkomiker og skuespiller - har fått til en sympatisk hovedperson og en intrige som holder mål. Thrillere om seriemordere er ofte bygd over samme lest, og bærer preg av å være kriminallitterære eksperimenter hvor forfatteren finner ut hvor langt man kan gå i å beskrive syke sinn.

«Sov godt» er for så vidt ikke noe unntak, men Mark Billingham har bygd opp et fåtallig, men overbevisende persongalleri, og har også oppfylt to andre minstekrav for en thriller: At den er spennende og troverdig.

Likevel har «Sov godt» flere partier som er ufokuserte, og som helt sikkert kunne vært kuttet uten at det gjorde noe. Og det kan nok stilles store spørsmålstegn ved Thornes etterforskningsmetoder, han er av den sorten politimann som neppe ville fungert i virkeligheten.

Gjerningsmannen i «Sov godt» har drept flere kvinner i London på en utspekulert måte - de har fått hjerneslag - og det tyder på at vedkommende er medisinsk kyndig. Men et offer overlever, og blir liggende i en komaliknende tilstand, et locked in-syndrom. Og Billingham tar oss med inn i hodet til Alison, som ikke lenger kan kommunisere med omverdenen.

Tom Thorne blir snart en gjenganger på sykehuset hvor Alison ligger, og blir etter hvert meget godt kjent med den myndige legen Anne Coburn. Samtidig faller hans mistanke på en av hennes kolleger, Jeremy Bishop, som hun tidligere hadde et forhold til. Men har Thorne en sak som holder, eller er han bare sjalu på en mulig rival?