REKORD-DUO: Jean-Michel Basquiats (til høyre) maleri Untitled fra 1982 ble på en auksjon tidligere i år omsatt for 110 487 500 dollar, drøye fem millioner mer enn det Andy Warhols (til venstre) Silver Car Crash (Double Disaster) gikk under hammeren for fire år tidligere.
REKORD-DUO: Jean-Michel Basquiats (til høyre) maleri Untitled fra 1982 ble på en auksjon tidligere i år omsatt for 110 487 500 dollar, drøye fem millioner mer enn det Andy Warhols (til venstre) Silver Car Crash (Double Disaster) gikk under hammeren for fire år tidligere.Vis mer

Jean-Michel Basquiat

«Nå befinner Basquiat seg i samme liga som Francis Bacon og Pablo Picasso»

Basquiats «Untitled» ble i år omsatt for 110 487 500 dollar.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En dag i 1980 dro en ung graffitikunstner kjensel på en fetert maler under et besøk på et spisested i New York, og den ivrige jyplingen benyttet anledningen til å prakke et av sine bilder på den motvillige celebriteten. To år senere skulle hans hånd produsere et kunstverk som nylig oppnådde den høyeste pris noensinne for et amerikansk maleri. Disse to så forskjellige mennene, Jean-Michel Basquiat og Andy Warhol, skulle faktisk forme et intenst vennskap som varte livet ut.

Ryktene sier at Warhol innledningsvis var forelsket i den 32 år yngre mannen, men Basquiats avvisning førte forholdet rett over i noe som begge dro profesjonell nytte av. Det var først og fremst selve kunsten som bandt dem sammen, og alt den førte med seg av berømmelse og ensomhet knyttet til selve arbeidet. Det kunne være nærliggende å tro at det var den uetablerte som hentet mest ut av dette bekjentskapet, men det var heller slik at det utgjorde en etterlengtet vitamininnsprøytning for den etablerte, som lenge hadde befunnet seg i en mindre produktiv fase. Warhol trengte den unge mannens fryktløshet og energi minst like mye som Basquiat trengte den eldres erfaring og posisjon.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn