RØMMER FRA ØYA-NABOLAGET: Hanna Høiness har dratt fra hjemmet og jobben på Tøyen til ei hytte med utedo og uten innlagt vann for å komme seg vekk fra Øyafestivalen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RØMMER FRA ØYA-NABOLAGET: Hanna Høiness har dratt fra hjemmet og jobben på Tøyen til ei hytte med utedo og uten innlagt vann for å komme seg vekk fra Øyafestivalen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Nå begynner helvetet igjen. Jeg måtte rømme byen, det går ikke an å bo hjemme

Naboer rømmer fra området når Øyafestivalen starter i dag.

GRUA/OSLO (Dagbladet): - Ja, nå begynner helvetet igjen. Jeg måtte rømme byen, det går ikke an å bo hjemme, sier Tøyen-beboer Hanna Høiness til Dagbladet på telefon fra hytta på Hadeland.

Mens mange musikkinteresserte gleder seg til Øyafestivalen som starter onsdag denne uka, fortviler flere av naboene.

- Det er umulig å være her under rigginga i to uker før festivalen og til og med ei uke etter. I tre uker lever vi et fengsel der vi bor, sier Høiness.

Protest i vinduet I fjor fikk hun mye oppmerksomhet etter at hun hang opp 17 hvite A4-ark i stuevinduene sine, ark som til sammen utgjorde teksten «Øya ut av boligstrøk». En nabo over skrev «I want a ticket» i vinduet over, og så var nettspøken i gang. Flere photoshoppere lagde bilder med morsomme tekster i de andre vinduene.

I år har ikke Høiness hengt opp noen offentlig protest, men hun synes fortsatt ikke spøken eller festivalen er noe moro.

- Arkene fungerte, det ble mye brudulje av det. Men mange ble veldig sinte. Jeg ble latterliggjort i sosiale medier og i enkelte aviser, og jeg fikk trusler om at folk skulle knuse vinduene mine. Så i år har jeg ikke gjort det, sier Høiness.

Har hentet inn advokat Høiness jobber til daglig som billedkunstner og har atelier i gården på Tøyen. Nå har hun dratt til skogs til ei hytte med utedo og uten innlagt vann for å unngå det hun kaller en festival for blåruss i hipsterklær.

Høiness forteller at borettslaget har hyret inn en advokat for å se på saken, men at folk i borettslaget føler seg hjelpeløse.

- Vi er fullstendig rettsløse etter at vi fikk dette tredd nedover hodene våre. Det er en kamp mot vindmøllene. Kommunen som leier ut områdene er lite villige til å samarbeide, sier hun.

Flere naboer reiser bort denne uka, bekrefter styremedlem i Sofiemo borettslag, Eli Fløttum.

- Jeg var ikke hjemme, men ifølge flere beboere var det veldig plagsomt under festivalen i fjor. De fleste har derfor reist vekk. Det er utelukkende de som er nødt til å være her som er hjemme nå, sier Fløttum til Dagbladet.

Hun forteller at flere festivaldeltakere i fjor benyttet borettslagets områder til fest både før og etter festivalstart.

- Vi har hatt dialog med styret i Øyafestivalen. De har lovt at vi skal bli bedre skjermet i år enn i fjor. Men jeg undrer meg over at de får lov til å ha en så stor festival midt i byen, sier hun.

Kontrakt fram til 2018 Bymiljøetaten i Oslo kommune er ansvarlig for utleie av områdene til Øyafestivalen. De forteller at festivalen har kontrakt til å leie områdene fram til 2018.

- Vi fikk mange klager i fjor, men vi har ikke fått noen klager hittil. Festivalen har fått dispensasjonen for støy av helsevernetaten. Så lenge de holder seg under de målene, så forholder vi oss til det, sier Astrid Tokerud spesialkonsulent for utleie og arrangement.

Museene er fornøyde I tillegg til borettslaget er Naturhistorisk museum og Munch-museet to av Øyafestivalens nærmeste naboer på Tøyen. Ledelsen ved museene er derimot glade for å få festivalen til Tøyen. 

VINDUSPROTESTER: I fjor protesterte Hanna Høiness mot Øyafestivalen fra sitt stuevindu. Både naboer og andre reagerte med å lage nye vindusbeskjeder. Foto: Sandeep Singh
VINDUSPROTESTER: I fjor protesterte Hanna Høiness mot Øyafestivalen fra sitt stuevindu. Både naboer og andre reagerte med å lage nye vindusbeskjeder. Foto: Sandeep Singh Vis mer

- Fjoråret var første året med naboskap, og vi er fornøyde med samarbeidet med festivalen og tilbyr gratis inngang til alle med festivalbånd. Vi vil, som i fjor, forsterke vaktholdet i Botanisk hage under festivalen. Dette fungerte godt i fjor, uten alvorlige episoder, melder Torstein Helleve, kommunikasjonsleder for Naturhistorisk museum.

Også Munch-museet roser samarbeidet med Øyafestivalen.

- Vi er veldig glad for at Øya er på Tøyen. Det gir oss god mulighet til å presentere museet for et yngre publikum og flere oslobeboere. Vi hadde et godt samarbeid i fjor, forteller markedssjef Tone Brunner som i år inviterer til debatt på museet under festivalen.

Varierte tilbakemeldinger Presseansvarlig i Øyafestivalen, Jonas Prangerød, forteller at festivalen har fått varierte tilbakemeldinger etter at de etablerte seg på Tøyen, og at de har hatt flere møter med naboene for å etterkomme misfornøyde naboer.

- Vi har samlet inn innspill til praktiske løsninger og har bedt nabolagene si hva som fungerte eller ikke fungerte i fjor. Vi har sett på hva som kan bedres, og hvordan vi kan bedre kommunikasjonen med nabolagene, sier han.

Prangerød forteller at festivalen har ansatt en egen nabokontakt, at de har redusert riggetida til bare å være mellom kl. 7 til 22 i forkant av festivalen, og at de skal skjerme naboenes områder bedre under selve festivalen.

- Vi har gjort en del tiltak og håper det har ført til forbedringer. Men det er klart at det er annerledes under Øya enn andre uker på Tøyen, sier Prangerød.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram