FOR GOD TIL Å VÆRE SANN?: Tool er blant bandene som nå er fjernet fra Spotify. Her fra bandets Øya-konsert i 2007. FOTO: EIRIK HELLAND URKE
FOR GOD TIL Å VÆRE SANN?: Tool er blant bandene som nå er fjernet fra Spotify. Her fra bandets Øya-konsert i 2007. FOTO: EIRIK HELLAND URKEVis mer

Nå begynner Spotify å fjerne låter

Ukjent antall sanger tatt bort.

(Dagbladet.no): Streamingtjenesten Spotify har fått ekstremt mye skryt av kommentatorer, journalister og publikum etter åpningen i fjor.

Tjenesten er enkel, praktisk og du kan høre på musikk gratis - at det også har vært noen hull i utvalget har det derfor vært mulig å overse. Dessuten lovet gründer Daniel Ek at det ville komme flere millioner nye låter da vi intervjuet ham for et par uker siden.

Nå skjer i stedet det motsatte. Spotify har fjernet muligheten til å spille av et ukjent antall sanger - blant annet av artister som Tool, Frank Zappa og mange andre. Reaksjonen til mange brukere på Spotifys hjemmeside tyder på at fjerningen av låter har vært omfattende.

Krevd av plateselskapene
- Forandringen blir gjort for å implementere restriksjoner som våre avtaler med plateselskapene krever. Noen låter vil det derfor bli umulig å spille av i enkelte land. Dette betyr at du ikke kan dele låtene med venner som er i andre land enn du, skriver Spotify på sine hjemmesider.

De gjør det klart at de ikke er glade for å måtte gjøre dette, og mener tradisjonen med regionale begrensninger er noe som stammer fra cd'ens tidsalder.

I tillegg fjerner Spotify musikk som de trodde de hadde rettigheter til, men som var lagt ut ved en feil.

Fjerningen av låter blir ikke nådig mottatt av mange bloggere, som mener dette er nok et eksempel på bakstreverske plateselskaper.

Gjermund Moastuen i Universal Music sier derimot at saken neppe er så enkel.

- Vil ha ut alt
- Dette handler ikke om at vi ikke ønsker musikken vår ut på Spotify, for vi vil gjerne legge ut så mye som mulig - så langt det lar seg gjøre. Men noen artister har vi bare rettighetene til å gi ut i Norge, sier Moastuen.

Sondre Lerche og Thomas Dybdahl er to eksempler på norske artister som gis ut av store plateselskaper (EMI og Universal) i Norge. I utlandet har de derimot andre avtaler med mindre selskaper.

Om Universal og EMI skulle lagt ut Dybdahl og Lerche og gjort dem tilgjengelig for hele verden, ville de trolig fått problemer med artisten og dens management.

GRÛNDERE: Daniel Ek (til venstre) og Martin Lorentzon grunnla Spotify i 2006. Foto: Spotify
GRÛNDERE: Daniel Ek (til venstre) og Martin Lorentzon grunnla Spotify i 2006. Foto: Spotify Vis mer

- Dette handler nok om kontrakter og rettigheter. Når en låt spilles av skal både artist, låtskriver, produsent og plateselskap ha betalt. Å lage gode avtaler og avregningsmodeller tar lang tid, forteller Moastuen, som ikke var kjent med at Spotify nå har fjernet låter da Dagbladet.no ringte.

- Dette har ikke vært noe tema Universal Norge har tatt opp med Spotify, opplyser han.

Blir mer reklame
Hvis du har en låt som nå blir fjernet i en spilleliste, vil den bli markert med rødt. Spotify sier de ikke har planer om å fjerne mer musikk, og at de regner med at katalogen vil vokse ytterligere fort.

Alle de store plateselskapene har avtaler med Spotify - i tillegg inngikk Phonofile nylig en avtale med tjenesten på vegne av en rekke uavhengige norske selskaper.

At reklamefinansiert streaming av musikk er noe forbrukerne ønsker, viser populariteten til Spotify med all tydelighet. Så gjenstår det bare å se om de også klarer å gjøre konseptet lønnsomt.

I betaversjonen har det vært svært lite påtrengende annonser på tjenesten, men nylig startet Spotify med reklamebannere.

- Vi eksperimenterer med reklamefrekvensen nå, og tester flere måter å vise reklame på. Vi forsøker alltid å lage så lite påtrengende annonser som mulig for å sørge for at brukeropplevelsen blir så lystbetont som mulig, har gründer Daniel Ek tidligere uttalt til Dagbladet.no. 

FJERNER LÅTER: Nøyaktig hvor mye som blir borte fra Spotifys katalog er derimot uvisst.
FJERNER LÅTER: Nøyaktig hvor mye som blir borte fra Spotifys katalog er derimot uvisst. Vis mer