MER TIL DE RIKE: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan kommer med seks punkter som påvirker din økonomi. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Nå blir det dyrere å ha det moro i Norge: - En kjip dag

Så mye dyrere blir blant annet kinoer, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen går i statsbudsjettet for 2018 inn for å øke laveste momssats fra 10 til 12 prosent.

Går forslaget gjennom i Stortinget vil det fra nyttår føre til at kultur- og reiselivstilbudene i Norge blir dyrere.

Det vil øke billettprisene til kinoer, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer, og gi staten inntekter på 530 millioner kroner.

Den såkalte «moroskatten» ble også økt fra 8 til 10 prosent i 2016.

- Svir å ha det gøy

Kinobransjen er svært lite fornøyd med forslaget.

- Det er billettinntektene som er vår hovedinntektskilde, og nå må vi hive på fem kroner ekstra på billettprisene for å kompensere for dette, sier leder for Norske kinosjefers forbund, Arild Kalkvik til Dagbladet.

- Dette blir omtalt som en moroskatt, og ser ut til at det skal svi å ha det gøy. Jeg er bekymret for at vi må øke billettprisene, for det kan gå ut over besøket i lengden. Vi kinoeiere har nå to valg: Skyve dette over på kundene, eller ta støyten selv. Vi tok en bit ved forrige korsvei også, hvorfor oss en gang til, spør Kalkvik.

Momsøkningen vil ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kino koste kinokundene 28 millioner kroner i året, basert på tallene fra omsetningen i 2016.

- Kino-Norge skulle aller helst vært uten denne økningen. Kinoene betaler allerede en avgift på 2,5 prosent av den årlige omsetningen til staten. Dette blir en ekstra byrde, sier avdelingsdirektør i Film & Kino Jørgen Stensland til Dagbladet.

- Må ta støyten

Momsøkningen er staten som ønsker en bit kaka, mener direktør Reise Norge og kultur i Virke, Line Endresen Normann til Dagbladet.

- Staten trenger penger, og nå må veksten i reise- og kulturlivet ta støyten, sier Endresen Normann.

- Veien videre blir todelt. Vi må jobbe for å reversert dette forslaget. Dersom det ikke går, må vi sikre en skånsom implementering. Bransjene har planlagt i lang tid framover med ti prosent moms, sier direktøren.

- En kjip dag

Hun er skuffet over forslaget.

- Dette er en kjip dag. Høyre har tidligere sagt at kulturlivet skal være tilgjengelig for alle, men nå blir det dyrere å oppleve kultur. Reiselivet konkurrerer internasjonalt og Norge er allerede et høykostland. Dyrere overnatting og transport gjør at vi taper den internasjonale konkurransen, sier Endresen Normann.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet 2018 for deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer