NY MODELL: Netcom tar konsekvenser av endringer i mobilbruken, og innfører ubegrenset bruk av telefonsamtaler og SMS/MMS. Bare databruken avgjør hvor mye du betaler i måneden. Foto: SCANPIX
NY MODELL: Netcom tar konsekvenser av endringer i mobilbruken, og innfører ubegrenset bruk av telefonsamtaler og SMS/MMS. Bare databruken avgjør hvor mye du betaler i måneden. Foto: SCANPIXVis mer

Nå blir det «gratis» å ringe og sende meldinger

Netcom tar bare betalt etter hvor mye data du laster ned.

Mobilmarkedet er i endring. Databruken eksploderer, mens vi ringer og tekster mindre. Dette tar Netcom konsekvensen av når selskapet nå endrer prisingsmodell, og innfører fri bruk av ringeminutter og meldinger.

Alt kundene trenger å ta stilling til er hvor mye datatrafikk de ønsker å betale for.

I dag tilbyr de fleste mobiloperatører et stort antall ulike abonnementer, der kundene må velge mellom inkluderte eller takserte meldinger, mye eller lite ringetid, liten, medium, eller stor datapakke. Bildet er uoversiktlig og forvirrende.

Til i dag solgte Netcom 15 ulike abonnementer. Fra i dag selges bare fire, med henholdsvis 200 megabyte, 1,5 gigabyte, 3 gigabyte eller 6 gigabyte datatrafikk. Det minste abonnementet koster 199 kroner i måneden, det største 549 kroner.

At Netcom  innfører ubegrenset samtale, SMS og MMS i alle sine abonnementer for privatmarkedet, betyr neppe at selskapet  heretter gir bort disse mer tradisjonelle mobiltjenestene gratis. De er nok nøye kalkulert og bakt inn i totalprisen på de nye Smart-abonnementene.

Men at det åpnes for fri bruk av ringeminutter og meldinger, viser at det er mobil databruk Netcom skal tjene pengene sine på i framtida. Det er som dataplattform mobilmarkedet eksploderer, og den nye prisingsmodellen er en konsekvens av dette.

- Syv av ti har en smarttelefon, og bruker den mer til sosiale medier, nettsurfing og musikk enn ringing og sms. Dette tar vi konsekvensen av. Fra i dag gir vi kundene ett valgkriterie — størrelsen på datapakken. Tradisjonelle tjenester som ringeminutter, SMS og MMS slippes fri og kan benyttes ubegrenset året rundt, sier Karl Fredrik Lund, direktør for privatmarkedet i NetCom.

Til Dagbladet opplyser kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus at eksisterende abonnenter selv kan velge om de ønsker å beholde sitt gamle abonnement eller gå over til et av Smart-abonnementene.