DEBATT

Nå blir det lettere å behandle #metoo-saker

Nå tar regjeringen grep for å gjøre det lettere å behandle saker om seksuell trakassering.

VIL STRAFFE: Skal Diskrimineringsnemdas myndighet ha en reell effekt, må de også kunne ilegge oppreisning - på samme måte som i andre diskrimineringssaker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL STRAFFE: Skal Diskrimineringsnemdas myndighet ha en reell effekt, må de også kunne ilegge oppreisning - på samme måte som i andre diskrimineringssaker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Omfanget av seksuell trakassering er fremdeles rystende og urovekkende høyt. Kvinnedagen for en måned siden ble preget av tre niendeklassejenter som fikk en hel nasjons oppmerksomhet etter å ha skrevet om ukulturen de opplever hver eneste dag i skolegården. Før det kunne vi lese om bekymringsfulle tall hos både Forsvaret og fra studentenes helse- og trivselsundersøkelse.

Norge er et av verdens mest likestilte land, nettopp derfor må vi ta på alvor når vi får undersøkelser og historier som viser at uakseptable holdninger og ulovlige handlinger er utbredt i samfunnet vårt. Allerede i 2017 foreslo jeg i Stortinget å etablere et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering, nå følger jeg opp som likestillingsminister.

Diskrimineringsnemnda i Bergen behandler i dag diskrimineringssaker, men har ikke myndighet til å følge opp saker om seksuell trakassering. Disse sakene må i dag fremmes for domstolene. Det ønsker jeg å gjøre noe med. Jeg vil gi nemnda myndighet til å følge opp disse sakene. Det vil si at de nå skal gis myndighet til å håndheve forbudet mot seksuell trakassering i likestillings- og diskrimineringsloven og innebærer blant annet muligheten til å ilegge oppreisning. Skal Diskrimineringsnemndas myndighet ha en reell effekt, må de også kunne ilegge oppreisning på samme måte som i andre diskrimineringssaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer