Nå blir det lettere å selge musikk på nett

EU bryter opp monopol. Norsk monopolist raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag har hvert europeisk land sin egen organisasjon som ivaretar rettighetene til de som skriver musikk i landet. I Norge er det TONO som samler inn penger fra alle som bruker musikk offentlig, og deler ut til tekstforfattere og komponister.

TONO er den norske organisasjonen som krever inn penger på vegne av tekstforfattere, komponister og musikkforlag.

Når en radiostasjon, TV-kanal eller for den saks skyld en klesbutikk spiller en låt av en artist som har TONO-avtale, må de betale til TONO, som igjen fordeler pengene til rettighetshaverne

TONO er medlem av den europeiske paraplyorganisasjonen CISAC, som nå får beskjed av EU-kommisjonen om å åpne for konkurranse mellom medlemmene - på tvers av landegrensene

Nå slår EU ned på monopolet, og krever at de forskjellige rettighetsforvalterne konkurrerer mot hverandre på tvers av landegrensene, skriver musikkbransjebladet Billboard i dag.

- Bra for artistene

Med konkurranse skal organisasjonene få større insentiv til å tilpasse seg den digitale virkeligheten, der musikk i stor grad lastes ned på Internett. Det jubler både plateselskaper og nettbutikker for.

- Hvis TONO-monopolet brytes, og tilsvarende organisasjoner får rett til å tegne paneuropeiske avtaler, er det utvilsomt noe artistene vil nyte godt av, sier Christian Enger i Moox, en norsk musikktjeneste på nett som tar sikte på å tilby nedlasting etter en abonnementsmodell.

- Siden mange laster ned illegalt, må ethvert initiativ som skaper nytt kommersielt grunnlag for musikk, tas imot med åpne armer av rettighetsorganisasjoner som TONO. Konservativitet og mangel på fleksibilitet er ødeleggende. Det struper musikkindustrien framfor å stimulere til vekst. Da kan man lure på i hvilken grad rettighetsorganisasjonene faktisk ivaretar musikernes interesser.

I USA har det alltid vært konkurranse mellom organisasjoner som vil ivareta artistenes rettigheter - de største er ASCAP, BMI, SESAC og Sound Exchange - og der er markedet for salg av musikk på Internett vesentlig større enn i Europa, ifølge BBC News.

Tror brukerne vil betale

ÅPNER FOR KONKURRANSE: Rettighetsforvalterne i de forskjellige europeiske landene har gjort det vanskelig å starte nye forretningsmodeller for musikksalg på nett. Nå griper EU inn. Foto: SCANPIX
ÅPNER FOR KONKURRANSE: Rettighetsforvalterne i de forskjellige europeiske landene har gjort det vanskelig å starte nye forretningsmodeller for musikksalg på nett. Nå griper EU inn. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er naturligvis viktig noen ivaretar komponistenes interesser og at de blir honorert riktig. Men om det er TONO eller andre som gjør den jobben, er i prinsippet irrelevant, mener Enger.

Han tror brukerne ville vært mer villige til å betale for nedlasting av musikk, dersom de kunne betale en fast sum for tilgang til musikkbiblioteket og så laste ned eller streame så mye de ville.

Dette i motsetning til tradisjonell tankegang, der man tar betalt per nedlastet låt eller album.

- Plateselskapene synes en slik modell er helt kurant, mens flere rettighetsorganisasjoner krever fortsatt å få betalt per nedlasting eller per stream. På den måten strupes nye tjenester som kunne utløst betalingsvillighet hos brukere som ellers henter musikken illegalt, sier Enger.

TONO spår kaos

En annen årsak til EU-kommisjonens beslutning, er at det skal bli lettere å klarere musikkrettigheter for hele Europa. I dag må for eksempel iTunes drive en egen nettbutikk for hver stat, fordi det opereres med forskjellige rettighetsorganisasjoner og forskjellige satser.

TONO selv mener det tvert motsatte blir konsekvensen.

- EU kaster musikere, komponister, rettighetshavere og musikkbrukere ut i kaos, mener direktør Cato Strøm i TONO, ifølge en pressemelding i dag.

Nå blir det lettere å selge musikk på nett

Til Dagbladet.no utdyper han at det vil bli enda mer komplisert for store aktører som iTunes å klarere rettigheter dersom det blir flere konkurrerende organisasjoner å forholde seg til.

Skylder på plateselskapene

- Frykten er at de store, multinasjonale musikkforlagene vil trekke inn sine rettigheter, for istedet å forvalte dem selv, på andre vilkår enn de som gjelder i dag, sier Strøm.

Han tilbakeviser også at TONO er lite fleksible overfor nye forretningsmodeller for nettsalg av musikk.

- Det er tvert i mot plateselskapene som ikke gir fra seg rettighetene, og blant annet sørger for at Beatles er utilgjengelige for lovlig nedlasting. Vi er åpen for eksempelvis abonnementstjenester, hevder han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer