Nå blir det Russland hele uka

Litteraturhuset feirer russisk litteratur med fullt av gjester

FØRST UTE: Den russiske forfatteren Viktor Jarofejev (64) var først ute i bølgen av russiske forfattere på norsk, med den sagnomsuste fortellingen «Gravøl over sovjetlitteraturen». Dagbladet møtte ham da han besøkte Norge i 2010. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
FØRST UTE: Den russiske forfatteren Viktor Jarofejev (64) var først ute i bølgen av russiske forfattere på norsk, med den sagnomsuste fortellingen «Gravøl over sovjetlitteraturen». Dagbladet møtte ham da han besøkte Norge i 2010. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet «russisk litteratur» har en viss tyngde i seg. Man forventer verken tynne, små romaner eller billig underholdningslitteratur når man går løs på «de store russerne». De fleste bokinteresserte har et forhold til klassikerne. Mange av dem står i bokhylla og maner fram dårlig samvittighet. Dette skulle jeg ha lest.

Etter 1800-tallets mastodonter, med Dostojevskij og Tolstoj i spissen, fulgte en mørk periode. I hvert fall mørklagt, for det viste seg at det ble skrevet geniale verker bak ryggen til Josef Stalin og andre sensurglade despoter. De piplet fram etter hvert, bøker som ukraineren Mikael Bulgakovs «Mesteren og Margerita», Boris Pasternaks «Doktor Zhivago», verker av fengslede forfattere som Alexander Solsjenitsyn, Josef Brodskij og mange andre.

Som det blir uttrykt i programmet til «Russlandsdager» på Litteraturhuset i Oslo, som blir arrangert denne uka: «Russland speiler seg i litteraturen. Den russiske virkeligheten kan være minst like fantastisk og absurd som en hvilken som helst oppdiktet historie.» Vi er framme ved neste fase i den russiske litteraturen, den som er skrevet og utgitt i friheten som oppsto etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning for over 20 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer