Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nå blir det slutt på at tv-serier forsvinner fra nett

Gjennombrudd i forhandlinger.

BLIR BORTE: Når tv-serier som «Okkupert» er tilgjengelige på TV 2 Sumo lenger enn fire uker ligger det et betydelig arbeid i særavtaler bak. Nå blir det lettere for tv-kanalene å ha nye dramaserier liggende på nett i årevis. Foto: TV 2
BLIR BORTE: Når tv-serier som «Okkupert» er tilgjengelige på TV 2 Sumo lenger enn fire uker ligger det et betydelig arbeid i særavtaler bak. Nå blir det lettere for tv-kanalene å ha nye dramaserier liggende på nett i årevis. Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespillerforbundet og Virke Produsentforeningen har kommet til enighet om en ny tariffavtale for tv-drama.

Det innebærer at nye tv-serier fra private produksjonsselskaper kan bli liggende tilgjengelig på nett i minst sju år.

I den gjeldende tariffavtalen var visningsvinduet på bare fire uker.

Får påslag Som kompensasjon for utvidet visningsrett får skuespillerne et lønnspåslag på 54 prosent, heter det i en pressemelding fra partene som er sendt ut i dag.

- Utfordringen har vært å lage en avtale som sikrer skuespillerne betaling for den økte eksponeringa, samtidig som det sikrer tv-selskapenes muligheter til å tilgjengeliggjøre materialet, sier forbundsleder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund til Dagbladet.

- Det har ikke vært helt lett, og vi har vært gjennom en utfordrende forhandling, men vi er fornøyd med resultatet, sier han.

Møter framtida En tilsvarende problematikk gjorde at NRK Drama-serien «Kampen for tilværelsen» (2014-2015) ikke lenger er tilgjengelig på NRKs nettsider. Det betyr at den kritikerroste serien, som ikke er gitt ut på dvd, ikke lenger kan ses.

NRK Drama som produsent kom imidlertid i land med en ny avtale med Skuespillerforbundet tidligere i år. Nå er også ny tariffavtale på plass med de private tv-produsentene. Den gjelder fra 1. januar 2016.

Virke Produsentforeningen er også i mål med en tilsvarende avtale med Filmforbundet, opplyser direktør Torbjørn Urfjell. Når privatproduserte tv-serier i flere tilfeller har vært tilgjengelige for streaming lenger enn fire uker, skyldes det at det er lagt ned et omfattende arbeid i særavtaler.

- Regelverket har fram til nå forholdt seg til fortida. Nå mener vi å ha laget avtaler som møter både nåtida og framtida, sier Urfjell.

- Dyre, men bra - Vi går vekk fra ideen om at en tv-serie først vises, før den deretter vises eller ikke vises som reprise. Nå blir det opp til tv-kanalene å forvalte serien overfor seeren, og de får muligheten til å kjøpe den fri til slik bruk uten at det uklarheter rundt rettighetene, sier han.

Han erkjenner at det utgjør en ekstrakostnad når skuespillerne får løftet honorarene med hele 54 prosent.

- Men til gjengjeld bortfaller kostnadene med å betale skuespillerne på ny ved reprisevisninger. Avtalene forsterker slik sett trenden at norske tv-dramaproduksjoner er dyre, men bra, sier Urfjell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!