I HJERTET AV AUSTIN: Samsaya foran det enorme senteret i Austin sentrum som er basen for konferansedelen under South By Southwest-festivalen. Fredag hadde hun også en konsert der. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
I HJERTET AV AUSTIN: Samsaya foran det enorme senteret i Austin sentrum som er basen for konferansedelen under South By Southwest-festivalen. Fredag hadde hun også en konsert der. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Nå blir det USA-turné på Samsaya

Tilbake, ti år etter debuten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AUSTIN, Texas (Dagbladet): Samsaya (34) har et hjerte rundt øyet, men hun har også litt av hjertet sitt i Austin.

Fredag kveld sto hun på samme scene som Lady Gaga kvelden før.  

Da du så henne tolke Alexander Rybak i «Hver gang vi møtes» på TV 2 i går kveld, forberedte Samsaya sin siste spillejobb i Austin - i denne omgang.

Hun er en del av den store norske delegasjonen på verdens største bransjefestival for musikk, South By Southwest (SXSW).  

Ti jobber Det som var én offisiell spillejobb er blitt til ti - den nest siste på Stubb's, en av de mest populære scenene under festivalen og stedet der du kan se store stjerner på en liten scene.

Tidligere på fredagen var Samsaya og Highasakite blant et lite antall artister fra hele verden som var plukket ut til å spille på International Day Stage på konferansesenteret.

Får skryt Begge gjorde maksimalt ut av en litt annen setting enn de små, mørke klubbene som særlig kjennetegner denne festivalen.
- Phenomenal, sier mannen som sitter bak meg i salen etter at Samsaya har vært høyt og lavt, hoppet og danset på og utenfor scenen og danset med en publikummer på første rad.
- Great show, sier en annen som snur seg i forbifarten på gata utenfor.  

I går kveld dro hun og bandet opp stemninga på baren The Iron Bear.  

Ti år Til høsten kommer endelig «Bombay Calling», en tittel som også minner henne om at hun er født i India.

- Vi er fra Norge, er ikke det ganske åpenbart? fleiper hun og presenterer bandet som Tiago fra Brasil, Doudou fra Frankrike og Pelle fra Follo!

Samsaya kom 11 måneder gammel til Norge med sine foreldre.

- Jeg er veldig norsk, men ser indisk ut. Og jeg kan faktisk hindi, sier Samsaya, som nå for det meste bor i Stockholm med sin svenske musikermann Andreas Grega.

New York Hun bodde i USA nesten ett år, mest i New York og litt i Atlanta, etter at debutalbumet «Shedding Skin» kom i 2004.

- Fra jeg var 13 hørte jeg på hip hop og urban music. Jeg ville til New York, der det startet, sier hun.  

- Hva kaller du sjangeren du er i nå?

- Magma pop, svarer hun kjapt.

- Jeg har alltid vært opptatt av superhelter. Jeg elsker comics og har alltid hatt en fantasiverden. Jeg tror den har reddet meg. Du lager en verden sånn du vil at den skal være. Og så handler det om at jeg er litt for mye for noen, jeg har alltid hatt mye energi.

- Den beste måten å forklare musikken min på er den varme lavaen som ligger og bobler under overflaten, det er det som er magma. Det er ikke rap jeg driver med, og jeg synes ikke urban pop er en bra forklaring. Om folk velger å kalle det world music eller pop, så vær så god for meg, men for meg er det magma. Før det blir lava, sier hun.

USA-satsing Det har tatt henne ti år og følge opp debutalbumet. «Bombay Calling» er ferdig, men er blitt skjøvet ut i tid.

- En av grunnene er alt det morsomme som skjer i USA nå, sier hun strålende fornøyd i et sommerlig Austin.

BANDET ER MED: Samsayas «norske» band består av Tiago fra Brasil, Pelle fra Greverud og Doudou fra Frankrike. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
BANDET ER MED: Samsayas «norske» band består av Tiago fra Brasil, Pelle fra Greverud og Doudou fra Frankrike. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Samsaya prater på inn-og utpust. Hun har mye å snakke om.

- Du er klar for å prøve deg i USA igjen?
- Jeg har allerede begynt. Vi har et bra bookingfirma her. Jeg jobbet med Per  Eirik. Det er ufattelig at han er borte. Han har hjulpet meg så mye, sier hun om platedirektør og manager Per Eirik Johansen, som døde i januar, 54 år gammel.  

Turné I april og mai blir det en liten turné i USA, og flere datoer er blitt lagt til under SXSW.

I mellomtida kan hun ses hver lørdag i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Hun er glad hun ble med.

- Jeg hadde ikke blitt med om det ikke var for Per Eirik, sier Samsaya.
- Men jeg lærte veldig mye av det å komme ut av komfortsonen. Her gjør jeg to av de verste tingene jeg veit om - å spille for noen som spiser og å synge coverlåter! Og - jeg tror jeg har undervurdert min egen kapasitet i forhold til hva man er god på. Det er viktig å senke skuldrene. Det er bare musikk, sier Samsaya.

Med hjertet utenpå - Hva er bakgrunnen for hjertet rundt øyet?

- Det begynte for tre-fire år siden, da jeg kom med «Breaking Bad»-låta. Det er påminnelse om hvorfor jeg holder på med dette, og om at jeg vil se alt med hjertet mitt og med et åpent sinn. Det første folk ser er ansiktet, og jeg har alltid ønsket at folk skal se forbi det. Jeg begynte å gå med det som var inne i meg på utsida, sier Samsaya.

- Nå er det blitt et fantastisk rituale for meg før jeg skal på scenen. Da bruker jeg de 15 minuttene før jeg går på med den skjelvende hånda jeg har, og hjertet er aldri likt. Det er det jeg føler den dagen, sier Samsaya, før hun legger til:

- Og så stopper folk meg og spør, «hey, what happened, did somebody hit you»? Da får jeg fortalt dem hva det er, og jeg får fortalt dem hva musikken min dreier seg om. Det er en påminnelse om at du skal se folk som de er, ikke prøve å gjøre dem til noe de ikke er, sier Samsaya.

INTERNASJONAL: Samsaya på International Day Stage fredag. I går spilte hun på en bar i Austin sentrum. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
INTERNASJONAL: Samsaya på International Day Stage fredag. I går spilte hun på en bar i Austin sentrum. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer