Nå blir det VM i kultur

Her er det komplette kulturprogrammet under ski-VM.

KLAR FOR KOLLEN: Valkyrien Allstars er i VM-modus. De skal brøle i Kollen og heie fram skiløpere i marka — og spille fra VM-scenen på Universitetsplassen 28. februar. —Vi gleder oss, men håper at ikke kulda lammer fingrene, sier Ola Hilmen (fra v.), Tuva Syvertsen og Erik Sollid foran Holmenkollen. 
Foto: Anders Grønneberg
KLAR FOR KOLLEN: Valkyrien Allstars er i VM-modus. De skal brøle i Kollen og heie fram skiløpere i marka — og spille fra VM-scenen på Universitetsplassen 28. februar. —Vi gleder oss, men håper at ikke kulda lammer fingrene, sier Ola Hilmen (fra v.), Tuva Syvertsen og Erik Sollid foran Holmenkollen. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Valkyrien Allstars påstår at de har gode skikunnskaper. Og mer skal det ikke til for å kvalifisere seg til VM i Oslo. Du får se dem i marka, men ikke i løypene.

- Vi skal delta — med konsert på Universitetsplassen 28. februar.

Dagbladet møter Tuva Syvertsen, Ola Hilmen og Erik Sollid i Holmenkollen. De er en del av de offisielle kulturprogrammet under VM 2010, sammen med blant andre Stella Mwangi, Ralph Myerz, Madcon, Vamp og Hans Bollandsås.

- Det skal være konsert og underholdning hver eneste kveld fra scenen på Universitetsplassen. Vi har hørt at arrangøren venter opp til 50 000 publikummere. Vi glede oss til å spille, sier de tre.

Konsertene fra VM-scenen skal kringkastes til en rekke land, og Valkyrien har ikke noe imot utlandspromotering.

Svingom i marka Bandet tar bølgen under VM, og innvilger seg en pause fra innspilling og låtskriving.

- Vi tar med oss toraderen og byr på litt svingom i terrenget.

- Men vi tar også med oss kakao, pølser, noe attåt på lomma og blir med på festen ved løypa. Vi ser fram til denne folkefesten, sier Ola Hilmen.

De hevder å være født med ski på beina, og sier ikke nei takk til en tur i marka.

- Vi er vel som folk flest og foretrekker å se på, sier Tuva Syvertsen.

Bandet er godt i gang med ny plata. Om ikke lenge drar de til Göteborg for å spille inn. Men når bandets tredje plate kommer, er foreløpig uvisst.

Folkefest i sentrum Kultursjef for VM, Tove Indgjerd, har store målsetninger for Valkyrien Allstars og resten av programmet.

- Vi har en visjon om å begeistre og spre vinterglede, det handler mer enn bare gå fort på ski og hoppe langt, sier Indgjerd.

Med blant annet en isskulpturpark av kjente Munch-motiver og konserter på kveldene, ønsker kultursjefen å lage en skikkelig fest i Oslo sentrum når skirennene er ferdige.

- Vi vil flytte folkefesten fra Holmenkollen til sentrum på kvelden. For oss er det viktig å være noe mer enn et skirenn, sier Indgjerd.

Og nettopp slike tiltak som dette har vært med på å sette Norge på kartet som kulturnasjon, mener Innovasjon Norge.

- Vi konkurrerer om Nordens kulturtrone, sier Per-Arne Tuftin, leder for reiseliv i Innovasjon Norge.

Mer enn natur Han mener det har blitt stadig viktigere for Norge å profilere seg som mer enn et land med vakker natur.

- Den moderne turisten er opptatt av mer enn bare natur. Det er her mat og kultur kommer inn, sier han.

FEIRER: MGP-vinner stella Mwangi skal spille under VM-showet på Universitetsplassen. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
FEIRER: MGP-vinner stella Mwangi skal spille under VM-showet på Universitetsplassen. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Ifølge Tuftin er Norge i ferd med å etablere seg som en destinasjon som kan tilby akkurat dette.

- Vi har sett at det har blitt mer fokus på blant annet opera. Colorline arrangerer egne operacruise fra Kiel til Oslo, og det har vært en suksess. Med nye bygg som fokuserer på både arkitektur og kultur settes Norge i stadig større grad på kulturkartet, sier han.

Faste arrangementer
I tillegg til lista over ulike kulturarrangement i lista til høyre, er det flere permenente kulturtilbud under VM.

Isskulpturpark

I Spikersuppa blir det satt opp en isskulptur-park under temaet "Munch i snø og is". Laget av åtte iskunstnere fra hele verden, inspirert av Edvard Munch-motiver som "Pikene på broen".

VM-kirken

Kirken i Oslo inviterer til 26 ulike arrangementer med blant annet flere verdensstjerner, festgudstjenester og åpne kirker ski-VM. Viktige scener blir Holmenkollen Kapell og Oslo Domkirke.

VM-kjeller

Under hele VM kan du møte forfattere og gamle skihelter på Litteraturhuset som snakker om det som har skjedd, det som skal skje, og alt det andre rundt.

Vrimleområde i Spikersuppa

Nordisk park kommer blir etablert i Spikersuppa. Her blir det servering av ekte norsk mat fra kiosker og restauranttelt. Åpningstider: kl. 11.00 - 24.00 hver dag.

VM-sertifiserte restauranter

For å promotere norske råvarer har 55 restauranter blitt VM-sertifisert. De skal gjennom hele ski-VM vise norske og utenlandske gjester hva norsk matkultur har å by på.