SKAL FILMATISERE ASKELADDEN: Regissør Mikkel B. Sandemose. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKAL FILMATISERE ASKELADDEN: Regissør Mikkel B. Sandemose. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Nå blir folkeeventyrene spillefilm

Får 16 millioner i støtte til film om Askeladden og Dovregubben.

(Dagbladet): Norsk filminstitutt har i dag delt ut produksjonstilskudd til to nye norske kinofilmer.

Maipo Film AS og regissør Mikkel Brænne Sandemose får 16 500 000 kroner til kinofilmen «Askeladden - I Dovregubbens hall», som er en eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger.

Spillefilmen er ifølge NFIs pressemelding lagt til Norge på 1800-tallet og handler om den fattige bondesønnen Espen Askeladd på 17 år, som begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse fra Dovregubben. Manuset er ved Aleksander Kirkwood Brown og Espen Enger.

Barnebarn Maipo har de siste åra stått bak flere populære barnefilmer som «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» og «Doktor Proktors prompepulver».

Sandemose, som tidligere har laget «Fritt vilt 3» og «Gåten Ragnarok», er barnebarn av Bjarne Sandemose, filmskaperen som på 60-tallet samarbeidet med med Ivo Caprino om å lage dukkeanimasjoner av folkeeventyr som «Reve-enka», «Sjuende far i huset» og «Gutten som kappåt med trollet».

- Jeg som er glad i eventyrfilmer, synes det er kjempegøy å få støtte til noe så eventyrlig. Målet er å blåse nytt liv i Askeladden, som ikke er like fremtredende i bevisstheten til dagens unge på samme måte som tidligere, sier Sandemose.

- De fleste har en formening om hvordan Espen Askeladd er: han er en kvikkas som går sine egne veier, og så har han humor - eller «vidd», som det står i eventyrene. Det blir både morsomt og et skikkelig spennende eventyr, og det som finnes av humor i Askeladden-figuren skal få godt spillerom, sier regissøren.

Skal fange norsk natur Han vil både gå bredt ut med auditioner for ukjente talenter - og vurdere mer etablerte skuespillere til rollene. Det gjelder å finne et par som har kjemi og komisk timing sammen, selv om det er Askeladden med sitt nysgjerrige vesen som skal bærer filmen på sine skuldre.

Det gjenstår også å finne steder å spille inn filmen. Hvor mye av den som blir spilt inn i Norge, avhenger av den totale finansieringa og er ennå ikke fastlagt.

Men Sandemose sier selve essensen av norsk natur skal fanges i storslagne bilder og være en stor del av filmopplevelsen.

- Det blir en utfordring å finne de riktige stedene. Men det er også en berikelse å kunne bruke naturen i så stor grad som en karakter i en eventyrfilm, sier han.


Første spillefilm av Prøysen Også Fantefilm Fiksjon AS og regissør Terje Rangnes er tildelt offentlig støtte i dag - 6 000 000 kroner i produksjonstilskudd til en spillefilm basert på Alf Prøysens fortelling om «Snekker Andersen og Julenissen».

Manuset er ved John Kåre Raake, som også skrev «Gåten Ragnarok» for det samme produksjonsselskapet.

Rangnes har tidligere regissert «En helt vanlig dag på jobben», filmen basert på den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs' innsidefortelling fra kjendisbladet.

«Snekker Andersen og Julenissen» blir den første spillefilmen basert på en historie av Alf Prøysen, og produsentene lover varme, humor og julestemning for hele familien.

BESTEFAR: Bjarne Sandemose var Ivo Caprinos medarbeider på en rekke animasjonsfilmer med blant annet Askeladden (til høyre). 
Foto Odd Steinar Tøllefsen / SCANPIX
BESTEFAR: Bjarne Sandemose var Ivo Caprinos medarbeider på en rekke animasjonsfilmer med blant annet Askeladden (til høyre). Foto Odd Steinar Tøllefsen / SCANPIX Vis mer