NY JOBB: Politiker og tidligere kulturminister Hadia Tajik skal denne høsten lede dokumentarserien «På bortebane». Foto: Per Flåthe / Dagbladet
NY JOBB: Politiker og tidligere kulturminister Hadia Tajik skal denne høsten lede dokumentarserien «På bortebane». Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Nå blir Hadia Tajik programleder

For ny dokumentarserie.

(Dagbladet): Ap-politiker og tidligere kulturminister Hadia Tajik blir i høst programleder for NRKs nye dokumentarserie «På bortebane».

Det melder NRK.  

- Jeg har jo tatt journalistisk utdanning, og i en fase av livet ønsket jeg å jobbe i den andre enden av mikrofonene. Derfor er det gøy å utforske denne rollen litt, sier Hadia Tajik til NRK.no.

Hvilke tema som skal tas opp i de første episodene er ennå ikke fastslått, men ifølge skaperne av programmet skal serien «skape debatt rundt viktige verdier og holdninger som de fleste tar for gitt i Norge».

Tre episoder i år Programmet skal lages av produksjonsselskapet Monkberry, som også står bak Skavlan. 

- Serien skal ta utgangspunkt i de sakene vi i Norge stort sett er helt enige om, men som store deler av resten av verden på ingen måte deler vårt synspunkt på. Vi har tenkt å invitere norske folkevalgte som skal representere oss, ta en tur ut i verden og møte disse holdningene. Og den første som skal reise ut, er Hadia, sier Petter Wallace, som er eksternsjef i NRK.

Han sier at de ikke er klare med å gå ut med navn på de andre folkevalgte som skal bli med i programmet. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Våre folkevalgte har begrenset fritid, så vi var nødt til å begynne med tre episoder som kommer i år. Så kommer det flere til neste år. Vi har flere navn på blokka, men de er ikke helt på plass ennå.

- Ikke ekstremister Wallace sier at programmet vil kretse rundt temaer som demokrati og likestilling - store, trygge temaer hvor folkevalgte fra ulike partier kan representere hele Norge. 

- Hva med temaer hvor Norge er den kontroversielle parten? Vil det bli aktuelt å la de folkevalgte diskutere for eksempel hvalfangst med uenige utlendinger? 

- Alle sånne temaer står også på listen. Men jeg er neimen ikke sikker på om det er så stor enighet om hvalfangst. Vi jobber med statistikere for å finne konsensussakene vi skal bygge opp serien rundt.

- Hva slags miljøer vil programlederne besøke?

- Det som har vært veldig viktig for oss er at de ikke skal ut og treffe ekstremistmiljøer. Vi vil møte oppegående, kloke mennesker fra andre miljøer og land som har et helt annet syn enn oss. Ellers blir verken seeren eller de folkevalgte ordentlig utfordret, sier Wallace. 

Hadia Tajik hadde ikke anledning til å la seg intervjue om programmet da Dagbladet kontaktet henne.