Nå blir han bok

Solskjær i samme serie som Rihanna og Obama.

EVENTYRLIG: Solskjærs liv har mange eventyrlige trekk, mener forfatter Endre Ruset. Her feirer Solskjær Champions League-seieren i 1999. 
Foto: Phil Cole /Allsport
EVENTYRLIG: Solskjærs liv har mange eventyrlige trekk, mener forfatter Endre Ruset. Her feirer Solskjær Champions League-seieren i 1999. Foto: Phil Cole /AllsportVis mer

(Dagbladet): I forrige uke kom nyheten om at Ole Gunnar Solskjær vender nesa hjemover. Og nå blir hans eventyrlige karriere tema i en ny ungdomsbok.

- Jeg tror mange som drømmer om å bli fotballproff, eller bare kjent, tenker at de ville vært litt som Solskjær, sier forfatter Endre Ruset til Dagbladet.

Fulgt ham siden starten
Han er kjent som poet og kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer. Nå gleder han seg til å gå i gang med «Fortellingen om Ole Gunnar Solskjær», som ifølge Kagge forlag skal komme ut «i god tid før seriestart 19. mars» neste år.

Boka blir en del av «Fortellingen om»-serien, korte kjendisbiografier for barn mellom åtte og 14 år. Fra før av huser serien bøker om internasjonale ungdomshelter som Rihanna, Robert Pattinson, Michael Jackson og Christiano Ronaldo. Samt norske navn som Gro Harlem Brundtland og Alexander Rybak.

Endre Ruset har vokst opp med fotballklubben Molde, og hadde egentlig foreslått å skrive bok om den. Men omdreiningen til Solskjær passet ham bra.

- Da jeg var 13 år, var jeg kioskgutt på tribuna mens han spilte på gamle Molde stadion. Jeg har fulgt ham fram til i dag. Fotballaget er en av de viktigste identitetsmarkørene i Molde, og har vært en viktig del av livet mitt, forteller Ruset.

Faren hans jobbet også frivillig som lege for klubben, og var en av dem som gjorde den siste helsesjekken på Solskjær før han dro til Manchester.

Trekk fra eventyr
Ruset mener livet til Solskjær passer svært bra som ungdomsbok.

FORFATTER: Endre Ruset er forfatter og kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen på Lillehammer.
Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
FORFATTER: Endre Ruset er forfatter og kunstnerisk rådgiver for Litteraturfestivalen på Lillehammer. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

- Han har vært en tålmodig fotballspiller, som har satt seg realistiske mål. Historien hans er inspirerende, i alle fall har den vært det for meg. Også har den mange trekk fra eventyr i seg, mener Ruset.

- Hva synes du om at han nå skal flytte hjem igjen og bli Molde-trener?

- Det er koselig, det. Jeg håper det kan føre til at Kristiansund og Molde blir venner igjen. De har drevet og kranglet i lang tid, om sykehus og annet. Jeg har familie i Kristiansund og synes det er trist. Så det er gøy hvis han kan være en brobygger!