Nå blir han TV 2- programleder

Hans Olav Lahlum (39) skal finne eidsvollmennenes etterkommere.

NYTT TOSPANN:  Neste år fyller Norges grunnlov 200 år. Hans Olav Lahlum og Solveig Kloppen skal sammen lede en tv-serie om etterkommerne etter eidsvollmennene fra 1814. Foto: Lars Eivind Bones.
NYTT TOSPANN: Neste år fyller Norges grunnlov 200 år. Hans Olav Lahlum og Solveig Kloppen skal sammen lede en tv-serie om etterkommerne etter eidsvollmennene fra 1814. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

- Vi kan vel si at vi ikke var så veldig godt kjent fra før akkurat, men jeg tror ikke den personlige kjemien blir noen utfordring, forteller Hans Olav Lahlum.

Om noen dager legger han ut på Norge rundt-reise med sin nye programlederkollega Solveig Kloppen. Sammen skal de i løp av sommeren finne etterkommerne etter mennene som skrev under Norges grunnlov i 1814.

Radarpar - Jeg gleder meg veldig til å reise Norge rundt med Lahlum. Han er en kunnskapsrik og morsom fyr, og jeg har vært fan lenge, sier Kloppen.
  
- Og Kloppen er jo en humørspreder av dimensjoner, så dette blir en god miks, sier Lahlum.  

Serien skal være lærerik underholdning med Norges grunnlovs tohundreårsjubileum neste år som bakteppe.

- Hvordan blir det å plutselig skulle stille spørsmålene, Lahlum?

- Det har jo Kloppen veldig stor kompetanse på. Jeg tar meg av 1814, så stiller hun spørsmålene, sier Lahlum.  

- En perfekt kombinasjon, sier Kloppen.  

Historieformidler - Det er jo ikke på grunn av spisskompetanse på 1814 at jeg er hentet inn, for det finnes det jo andre som kan mer om. Dette handler jo mye om formidling og, forteller Lahlum.

I forrige uke gjennomførte han verdens lengste intervju på VG tv. Journalist Mads Andersen intervjuet Lahlum i 30 timer, ett minutt og 44 sekunder.

Idéen bak hans nye tv-serie er at Kloppen og Lahlum tar for seg seks av de totalt 112 eidsvollmennene som var samlet i eidsvollbygningen vårdagene i 1814. Så hopper de til nåtid og finner noen av de omkring 70 000 nålevende etterkommerne man har funnet ved slektsforskning. Det hele skal bli et slags samtidsportrett av Norge, og skal sendes som seks episoder på TV 2 til neste år, en gang før jubileet 17. mai.

Slektsgranskning møter «Norge Rundt» Både Kloppen og Lahlum er spente på hva som venter dem.

- Blant eidsvollmennene finner du jo en blanda gruppe menn. Man kan anta at det er et slags gen der av samfunnsengasjement, så får vi se om vi finner igjen noe av det i deres etterkommere, sier Lahlum.  

- Ja, mange av Eidsvollmennene skal for eksempel ha hatt ekstremt lange neser. Kanskje vi finner igjen det, ler Kloppen. 

I sitt studie av amerikanske presidenter kom Hans Olav Lahlum over en president født i 1790 som har et gjenlevende barnebarn. Han tror likevel de må strekke slektstrærne litt lenger på leting etter etterkommere fra Eidsvoll i 1814.  

- Jeg tror nok ikke vi finner noen oldebarn. Men, det var vanlig at menn på den tida gifta seg ganske seint, at konene døde og de gifta seg på nytt. Det var ikke så uvanlig.

- For min del må jeg jo si at det er overraskende hvor underholdene historie kan være, som for eksempel TV-serien «Hvem tror du at du er», sier Kloppen.  

- Ja, og dette blir jo en slags kombinasjon av «Hvem tror du at du er» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» eller «Norge Rundt», forteller Lahlum.  

Debut Selv om Lahlum etter hvert har fått mye TV-erfaring blir dette hans programlederdebut. 

- Men, jeg måtte trøste en programleder en gang, før vi skulle på sending. Det var et av de sommerprogrammene, og vi satt inne. Plutselig fikk vi beskjed om at vi måtte ut, og der satt det 500 publikummere og ventet på oss. Da fikk programlederen sjokk når vi kom ut, så da klappet jeg han litt på skulderen og beroliget, flirer Lahlum.  

Kloppen derimot, har blant annet vært programleder for «Idol».  

- Dette er noe annet enn hva jeg er vant med, men jeg er ekstremt glad i å reise rundt og møte folk, og jeg ble overrasket over hvor lite jeg visste om 1814 og vår egen historie, sier hun.

Globus media, som nettopp vant Gullrute for beste dokusåpe for serien «Sirkus Northug», skal produsere serien.