DØMT: Forfatter Jens Bjørneboe takket høyesterett i 1968 for gratis PR for hans bok «Uten en tråd», som ble en kjempesuksess på salgsfronten etter at boka ble betegnet som utuktig og Bjørneboe ble dømt. Her sitter en skjeggete forfatter i sin skrivestue, med en flaske rødvin, Beaujolais.
FOTO; AAGE STORLØKKEN/SCANPIX
DØMT: Forfatter Jens Bjørneboe takket høyesterett i 1968 for gratis PR for hans bok «Uten en tråd», som ble en kjempesuksess på salgsfronten etter at boka ble betegnet som utuktig og Bjørneboe ble dømt. Her sitter en skjeggete forfatter i sin skrivestue, med en flaske rødvin, Beaujolais. FOTO; AAGE STORLØKKEN/SCANPIXVis mer

Jens Bjørneboe og Alf Prøysen

Nå blir hemmelig Bjørneboe-materiale tilgjengelig

Materiale som tidligere ikke er blitt utgitt fra landets største forfattere og diktere ser nå dagens lys. 

Alf Prøysen, Cora Sandel og Jens Bjørneboe er blant forfatterne som nå får forkastet materiale utgitt likevel.

Det er Nasjonalbiblioteket som i serien Upublisert vil tilgjengeliggjøre romaner, skuespill og andre verker som av ulike grunner ikke er utgitt før.

Ifølge Aftenposten har arbeidene til blant andre Prøysen, Sandel, Bjørneboe, Olaf Bull, Ebba Haslund, Oskar Braaten, Matti Aikio og Fridtjof Nansen ligget skjult i bibliotekets arkiver.

De litterære verkene ble enten forkastet av forfatterne selv eller ikke funnet bra nok av samtiden. Bjørneboes skal for eksempel selv ha forkastet «Ingen har sett oss», en forløper til «Uten en tråd» (1966), men nå blir den utgitt likevel.

– Blindveiene i et forfatterskap er vel så viktige som bragdene, fordi de kan vise oss nye og ukjente sider ved forfatterne og fortelle oss noe om tiden de skrev i, sier programsjef ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven.

NTB