Nå blir Kaizers stormannsgale

Slipper platetrilogi, spiller i Oslo Spektrum og drømmer om filmatisering.

JUBILEUM: I går slapp Kaizers Orchestra første singel fra det som skal blir en grundig feiring av tiårjubileet. Dagbladet møtte dem i Oslo Spektrum, som blir siste stopp på europaturnéen neste år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JUBILEUM: I går slapp Kaizers Orchestra første singel fra det som skal blir en grundig feiring av tiårjubileet. Dagbladet møtte dem i Oslo Spektrum, som blir siste stopp på europaturnéen neste år. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| - Det er ikke én ballade. Alle har beat og er catchy. De er proppa full av ulike temaer - og de fyker helt opp, og så ned igjen. Sånn, sier Jan Ove Ottesen og fekter med armene.

Han forsøker å forklare musikken på deres neste plate «Violeta, Violeta Vol I», med ord og håndbevegelser. Utgivelsen er den første i en trilogi som skal markere bandets 10-årsjubiluem neste år. Ottesen fortsetter forklaringen:

- Og så går det i en helt annen retning. Sånn. Det har vi forresten alltid gjort, men vi gjør det mye bedre nå.

Dagbladet har anmeldt førstesingelen fra den kommende plata, «Philemon Arthur & The Dung».

Kaizers Orchestra er ulastelig antrukket i nye dresser. Jan Ove Ottesen er solbrun, og likner enda mer på en frisk og opplagt Morrissey enn han pleier å gjøre.

Det energiske bandet har for vane å stille seg i angrepsposisjon - nå likner det på en nøye planlagt invasjon.

Tre album de neste to årene, europaturné med avslutningskonsert i Oslo Spektrum 9. april.

- Historien gjentar seg
- Vi invaderer Norge. Først skal vi spille i Europa, og Tyskland, faktisk. Så Oslo, 9. april. Historien gjentar seg, sier Ottesen og smiler skjevt.

- Hvor mange er det plass til her?

- 8500. Det er passe det, sier Ottesen og legger til:

- Vi er ikke nervøse for å spille for 8500, men for hvor mange som kommer.

Nytt tekstunivers
Til nå har bandet solgt 2000 billetter, utelukkende ved hjelp av annonsering på egne hjemmesider.

- Hva fikk dere til å spore inn på dette stormannsgale prosjektet?

- Det kommer fra skriveproduksjonen til Jan Ove. Bandet kom bort til ham ett år før vi skulle i studio, og da hadde han allerede skisser klare til to album, forteller Geir Zahl.

Ottesen hadde fått idé til et helt nytt tekstunivers, med en historie som går fra begynnelse til slutt - over tre album.

De drømmer om at noen gjør tekstuniverset om til film. Universet fra de tre første platene skal allerede settes opp som teaterstykke på Rogaland Teater neste år.

- Folk sier de får bilder i hodet av låtene våre, og det hadde jo vært utrolig kult om noen hadde lyst til å filmatisere.