MOMSBELAGT: NRKs konkurrenter slipper moms, men det gjør ikke NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
MOMSBELAGT: NRKs konkurrenter slipper moms, men det gjør ikke NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nå blir NRK de eneste nyhetene du må betale moms for

Konkurrentene slipper moms, men det gjør ikke NRK.

BERGEN (Dagbladet): Regjeringa har bestemt at nyheter skal være fritatt moms, uavhengig av om de står i avisen eller på nett. 

Fritaket gjør at staten taper momsinntekter tilsvarende 1,5 milliarder kroner i året. Kulturminister Thorhild Widvey (H) måtte torsdag motvillig innrømme at hun ikke ønsket nullmoms.

- Vi gikk inn for lavmoms, det var noe som var programfesta fra regjeringas side, og vi hadde ønske om et lavmomsregime i norske medier med oss inn i Sundvollen-erklæringa, sa Widvey under Nordiske Mediedager i Bergen torsdag formiddag.

Samarbeidsjubel Æren for momskuttet gis dermed samarbeidspartiene KrF og Venstre.

- Vi sitter i en mindretallsregjering og må forholde oss til Stortinget, forklarte Widvey videre. 

De aller fleste medieaktører i Norge jubla over onsdagens momsnyhet. Men ikke NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, han forholdt seg mer eller mindre lunken til nyheten. 

- Jeg skal ikke be Widvey om momslette jeg også, men jeg vil minne om at NRK Nyheter nå blir de eneste nyhetene som brukerne må betale moms for. Det er jo som kjent moms på kringkasteravgiften, sa Eriksen til latter fra salen.

Eriksen understreker til Dagbladet like etterpå at han ikke har noe ønske om å fjerne momsen på linsensen. I dag betaler du åtte prosent moms på lisensregningen din. 

Bestemmes i Brussel Det er opp til Skatteetaten hvilke mediehus som får momsfritak i framtida, men banen ligger nå klar for alle norske mediehus til å motta et betydelig utgiftslette i åra som kommer.  

- Det er en gledens dag. Vi har alltid sagt at åtte prosent moms, som regjeringa først ønsket, det er et tall, null prosent moms er et prinsipp. Staten bør ikke legge avgifter på det frie ord, sier Arne Jensen, leder i Norsk redaktørforening. 

Seieren kan ikke innkasseres riktig enda. Det er ESA, EUs konkurranse-organ, som til slutt må gi regjeringa tommel opp for det nye momsregimet.