LEDER

Nå blir oljefondet et klimafond

Denne avgjørelsen vil bli lagt merke til internasjonalt.

KLIMAKRITERIET: Avtroppende sjef i Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLIMAKRITERIET: Avtroppende sjef i Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er kanskje mer usikkert enn noen gang hva Norges Bank mener om skatteparadiser, men på et annet område strammer nå banken kraftig inn. For første gang utelukker banken selskaper fra investeringer fra oljefondet (Statens pensjonsfond utland) etter det såkalte klimakriteriet.

Det er en historisk avgjørelse, og åpner døra for en helt annen strategi fra Norges Bank når det gjelder hvilke selskaper som skal utelates fra investeringer fra vår felles pengebinge.

Flere medier meldte i går om at Norges Bank foretok en kraftig vårrengjøring, og kastet ut selskaper som brøt med etikkrådene deres – totalt 12 i tallet. Det som ikke kom fram, var at minst fire av disse selskapene hives ut etter klimakriteriet, som altså ikke har blitt brukt tidligere.

Klimakriteriet har en lang og brokete historie. Det ble vedtatt i Stortinget allerede i 2015, og skulle implementeres året etter. Så gikk det trått.

Finansdepartemenet var blant de som mente at det kriteriet var vanskelig å bruke, fordi det var vrient å lage regler for hva som skulle utgjøre et brudd. Det overordnede kriteret for brudd var likevel klart nok, nemlig at selskaper utførte «handlinger eller unnlatelser som på et aggregert selskapsnivå i uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer