- Nå bør alle publisere Muhammed-tegningene

Svensk Muhammed-tegner mener vettskremte redaktører har bidratt til å legitimere attentatet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

FORBEREDT: Da Dagbladet Magasinet intervjuet Vilks i 2011, viste han fram øksen han hadde stående på stuegulvet: - Om de kommer gjennom vinduet må jeg jo gjøre noe, ikke sant? Og jeg tenker at ei øks, det må man jo kunne slå med, eller hva? Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FORBEREDT: Da Dagbladet Magasinet intervjuet Vilks i 2011, viste han fram øksen han hadde stående på stuegulvet: - Om de kommer gjennom vinduet må jeg jo gjøre noe, ikke sant? Og jeg tenker at ei øks, det må man jo kunne slå med, eller hva? Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bare noen måneder siden det franske satiremagasinet Charlie Hebdos mottok prisen Guldhunden, en pris som er innstiftet av den svenske kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks.

Han møtte selv redaktør Gérard Biard i København i høst, og forteller at de blant annet utvekslet erfaringer om sikkerhetsopplegg og trusler. 

— Biard fortalte at politiet daglig var innom redaksjonen og å se utenfor på gaten. Han sa det på en spøkefull måte, lo det nesten bort. Det virket ikke som om han trodde at det var en reell fare for at noe kunne skje.

- Det hadde jo vært stille så lenge, og da blir det gjerne slik, at man tror at alt er glemt og at ingenting vil skje. Men ekstremistene glemmer ikke, sier Vilks til Dagbladet.

Drapstruet Etter dagens angrep på Charlie Hebdos har alarmen gått også i Höganes nord for Helsingborg, der Vilks bor. Han har levd med trusler og strengt sikkerhetsregime siden han i 2007 leverte en tegning av Muhammed som hund i en rundkjøring som bidrag til en utstilling på Tälleruds hembygdsgård.

Tegningen ble refusert, men trykket i Ørebros lokalavis Nerikes Allehanda. Den første drapstrusselen kom samme dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer