- Nå bør hun ta gaffelen i hånda og åpne kjeften

Anniken Huitfeldt har fått et matfat foran nesa, mener forfattere.

GAVEPAKKE: Anniken Huitfeldt har stilt seg positiv til å vurdere forslaget om å erstatte Bokavtalen med en ny boklov. Tore Renberg mener hun har fått en gavepakke. Foto: LARS EIVIND BONES
GAVEPAKKE: Anniken Huitfeldt har stilt seg positiv til å vurdere forslaget om å erstatte Bokavtalen med en ny boklov. Tore Renberg mener hun har fått en gavepakke. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

(Dagbladet): - Dette er en gavepakke til en kulturminister. Et usedvanlig ryddig og enkelt grep som vil redusere byråkratiet både for bokbransjen og kulturministeren. Det vil sette til side masse uro, og ettervhert skape mer forutsigbarhet i bransjen.

Det er forfatter Tore Renberg som jubler over Gunn Karin Gjuls (Ap) forslag om å erstatte bokavtalen med en permanent boklov.

Bokavtalen hindrer blant annet priskonkurranse på nye bøker, og sikrer at de koster omtrent det samme i alle butikker. Men avtalen må reforhandles hvert fjerde år, noe som skaper en usikkerhet i bransjen.

For en grundigere innføring i Bokavtalen, se spørsmål og svar-boksen under artikkelen.

Smale forfattere
Den siste uka har debatten rundt forslaget rast i Dagbladets spalter. Meningene har vært skarpe og delte. Men flere forfattere vi har snakket med er svært positive til en ny lov.

- Huitfeldt bør se at noen har satt et fantastisk matfat rett foran nesa på henne. Nå bør hun ta gaffelen i hånda og åpne kjeften, fortsetter Renberg.

Tom Egeland hilser også en ny boklov velkommen. Han mener fastprisen er svært viktig for såkalt «smale» forfattere.

POSITIV: Tore Renberg mener at en ny boklov vil redusere byråkratiet og skape forutsigbarhet i bokbransjen. Foto: LARS EIVIND BONES
POSITIV: Tore Renberg mener at en ny boklov vil redusere byråkratiet og skape forutsigbarhet i bokbransjen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Hvis bokbransjen underlegges markedsliberalismens krav, vil det gå ut over bredden og skape et ensidig fokus på noen få bestselgere. Norsk litteratur er full av gode eksempler på «smale» forfattere som har blitt folkekjære bestselgere, sier Tom Egeland og trekker fram Gaute Heivoll, Per Petterson og Lars Saabye Christensen som eksempler. 

- De fikk tid, rom og økonomi til å utvikle forfatterskapet sitt.

Gunnar Staalesen er også enig.

POSITIV: Tom Egeland Foto: Lars Eivind Bones.
POSITIV: Tom Egeland Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Siden det er snakk om et kulturprodukt er det viktig at det kontrolleres på en annen måte enn vanlige varer. Jeg ville gjerne hatt en strammere politikk når det gjelder fastpris, sier han.

Langeland uenig
Men bokbransjen har endret seg mye de siste årene. Ebøker utfordrer papirbøkene, samtidig som internasjonale nettbokhandler konkurrerer med norske butikker om kundene. Henrik Langeland er derfor skeptisk til å gjøre fastprisordningen permanent.

- Jeg tror dessverre fastprisens tid snart er forbi. Den digitale og globale bokvirkeligheten er i ferd med å løpe fra fastprisargumentene. Vi må heller etablere mer direkte måter å sikre økonomien i de mange viktige utgivelsene som ikke overlever i en friprisverden, sier han.

Unni Lindell er heller ikke så sikker.

USIKKER: Unni Lindell.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
USIKKER: Unni Lindell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg er litt forvirret når det gjelder hva som vil lønne seg for alle parter. Derfor synes jeg vi bør ha en prøveperiode for en eventuell boklov, før vi spikrer den, sier Lindell.

Gunn Karin Gjul har også sagt at hun vil se på muligheten for å regulere eierskap i bokbransjen, for å hindre monopolisering og sikre reell konkurranse. Tom Egeland er den eneste av forfatterene som vil uttale seg om dette.

- Hvis man først skal ha en boklov, vil det også være naturlig å vurdere eierskapsbegrensninger. Jeg personlig kan ikke konkludere meg hva som er riktig, men det er ikke uproblematisk at de største forlagene også eier de store bokkjedene.

- Positiv respons
Kulturminister Anniken Huitfeldt har stilt seg positiv til å vurdere en ny boklov.

- Jeg opplever henne som positiv og imøtekommende, sier Gunn Karin Gjul til Dagbladet.

- Jeg har fått overraskende positiv respons, også fra dem som er litt skeptiske til dagens Bokavtale. De minste aktørene er særlig opptatt av at de vil ha en regulering av eierskapet i bokbransjen, og de store aktørene har også vært veldig positive. Det gjør meg overbevist om at vi har truffet blink, sier hun.