Nå bråstopper Trump

Donald Trump har slengt om seg med valgløfter. Nå skal de innfris. Det er ofte en annen sak.

TRAFF BLINK: Donald Trump blir verdens mektigste mann om tre måneder. Foto: Scanpix/NTB
TRAFF BLINK: Donald Trump blir verdens mektigste mann om tre måneder. Foto: Scanpix/NTBVis mer
Meninger

Støvet begynner å legge seg etter det titaniske slaget for ei uke siden, da Donald Trump ble valgt til USAs 45. president. Han har lovet å bygge en ugjennomtrengelig mur ved grensa til Mexico, som meksikanerne selv skal betale for. Han har sagt han vil fikse det anstrengte forholdet til Russland. Han har sagt at Nato-land som ikke betaler for sitt forsvar, ikke kan vente amerikansk støtte. Han har åpnet for en dialog med den ferske atomvåpenmakten Nord-Korea. Han har lovet å rive istykker atomavtalen med Iran. Han har lovet å rive klima-avtalen fra Paris i filler. Han har lovet å innføre straffetoll på varer fra Kina med opptil 45 prosent. Han har lovet å gruse Obamas sosial- og helse-politikk, Obama-care. Han har lovet å sende hjem de ulovlige innvandrerne. Og han har sagt han vil fengsle Hillary Clinton.

Lista er lang som et vondt år.

Men hvor mange av valgløftene er det mulig for Trump å innfri?

Muren er det ikke mulig å innfri, og langt mindre få meksikanerne til å betale for den. Trump har allerede innrømmet at muren enkelte steder vil bli et enkelt gjerde. At det skal holde alle innvandrere ute, er utenkelig.

Trump vil fikse det anstrengte forholdet til Vladimir Putins Russland. Det kan han gjøre, men å innfri Russlands ønsker innebærer å snu det døve øret til menneskerettighetsbrudd. Russland vil ha opphevelse av sanksjonene mot landet, og aller helst anerkjennelse for annekteringen av Krim i 2014. Hvis det skjer vil prisen være konflikt med sentrale europeiske allierte som Tyskland og Storbritannia.

Trumps bemerkning om at Nato-land som «ikke betaler regninga si» ikke kan regne med USAs støtte, kan lett innfris. Men prisen vil være at etterkrigstidas sikkerhetsbyggverk legges i grus. Er det dette Trump vil?

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

USAs nyvalgte president har lovet å spise hamburger med Nord-Koreas diktator Kim Jong Un. Kim har gjort atomvåpen til sin og statens sikkerhetsgaranti. Trumps ønske om å snakke Kim ut av atomavhengigheten hans, uten pressmidler, slik Obama har brukt med sine sanksjoner, virker lite troverdige.

Atomavtalen med Iran er Trumps fremste prioritet, sa han under valgkampen. Han vil rive den i filler har han sagt, til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus entusiastiske bifall. Men så enkelt er det ikke. Atomavtalen med Iran er gjort med FNs sikkerhetsråd, og ikke med USA alene, og kan ikke rives i filler, noe også Trump i det siste har innrømmet.

Paris-avtalen om klimautslipp har Trump også lovet å rive i filler. Han har sagt at menneskeskapte klimaendringer er en kinesisk konspirasjon. Men heller ikke denne avtalen er det lett å rive i filler. Barack Obama har sørget for at avtalen ikke kan demonteres innen en presidentperiode. Men Trump kan sabotere avtalen med ikke å innfri USAs kutt-krav.

Trumps valgkampløfter om å innføre straffetoll på kinesiske varer på inntil 45 prosent er heller ikke umiddelbart troverdige. For det første vil det være brudd på reglene til Verdens handelsorganisasjon, WTO. Men Kina vil også ha flere mottrekk mot en slik handelskrig. Det kan i siste instans - hvis man tar Trump på alvor - utløse en større global handelskrig.

Et annet viktig krav har vært å knuse Obama-care. Trump har imidlertid sagt at han nå vil beholde deler av Obamas sosial-og helse-politikk. Obama-care er så populær i store velgergrupper - ikke minst i Trumps egne - at han likevel ikke vil gruse den. Dette gjør at Trump får kritikk av de egentlige konservative republikanerne som ser på helseforsikring for alle som sosialisme.

Trump har lovet å sende hjem alle ulovlige innvandrere. De er 11 millioner, og ingen har sendt hjem så mange som Obama. Nå sier Trump at han vil sende hjem tre av de 11 millionene, de kriminelle og narkohandlerne, som han sier. Og han høster kritikk fra Paul Ryan, den republikanske speakeren i Representantenes hus, som sier at det ikke er noen prioritet.

Og for dem som fortsatt skulle være i villrede - Donald Trump har forsikret oss om at han likevel ikke vil fengsle Hillary Clinton. For det var åpenbart en spøk. Og spørsmålet er; hvor mange av de andre valgløftene var også en spøk?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.