HER ER DITT LIV: Når Facebook ruller ut sin nyeste oppdatering, vil brukerne få presentert all sin aktivitet som en tidslinje der man kan bla tilbake gjennom hele sitt liv (på Facebook).
HER ER DITT LIV: Når Facebook ruller ut sin nyeste oppdatering, vil brukerne få presentert all sin aktivitet som en tidslinje der man kan bla tilbake gjennom hele sitt liv (på Facebook).Vis mer

Nå bretter Facebook ut hele livet ditt

Og pusher Spotify langt mer aggressivt.

I går avholdt Facebook sin f8-konferanse, der grunnlegger Mark Zuckerberg avslørte nettsamfunnets planer for fremtiden.

De viste seg i stor grad å handle om fortiden. Nå skal alt du har gjort i livet (og fortalt om på Facebook) - og alt du gjør framover - bli presentert i en oversiktlig tidslinje.

Oppdateringen rulles ut for alle brukere om noen dager og i ukene som kommer.

Men du kan få det allerede nå, om du følger denne oppskriften.

Hele livet i linja I tidslinjen, som strekker seg helt tilbake til året du blir født, blir alle statusoppdateringer, bilder, hendelser og programmer du har brukt bli kronologisk loggført og oversiktlig presentert.

- Dette er hjertet av Facebook-opplevelsen, fullstendig bygget opp fra grunn av på nytt. Tidslinjen er historien om ditt liv, sa Zuckerberg fra scenen.

Å få plass til et helt liv på én nettside var ifølge Zuckerberg en utfordring. Dette har de løst ved å vise fram færre - men viktigere - hendelser jo lenger tilbake i tidslinjen du går.

Reaksjonene på tidslinja er så langt delt blant de mange som mener noe om Facebook på internett. Flere er positive, men en rekke røster har også påpekt at det nå kanskje blir vel mye deling av alt i livet.

Deling av film og musikk Om ikke Facebooks nye tidslinje hekter deg, blir en helt ny integrasjon mellom Facebook og Spotify også lansert i dag. Facebook har skjønt at musikk er et kraftfullt sosialt objekt - en av tingene vi liker å dele og som binder oss sammen.

Ryktet om en universell Facebook-musikkspiller, drevet av Spotify, viste seg ikke å stemme. Det brukerne får er i stedet en tettere integrasjon mellom Facebook og Spotify, muliggjort av Faceboks utvidede Open Graph-plattform.

Også andre musikkapplikasjoner, som Rdio, Mog og Iheartradio blir tettere integrert mot Facebook, skriver Techcrunch.

At man kan dele sanger og spillelister via Facebook, er ikke nytt. Det nye er at det nå dukker opp en avspiller inne i Facebook-strømmen din, slik at du kan spille, pause og velge låter der.

Vervingsplattform Men for at du skal kunne høre musikk, må Facebook først åpne Spotify. I praksis fungerer «SpotiFace» som en fjernkontroll for applikasjonen Spotify, som kjører i bakgrunnen mens du styrer musikken fra Facebook-sida di.

Ekte embedding, som når du kan spille av YouTube-video i nyhetsstrømmen, er det med andre ord ikke snakk om.

- Vi vil at opplevelsen skal være like bra som i Spotify-klienten. Med en ren webløsning på Facebook ville det fungert dårligere, og langsommere, sier Spotifys produktsjef Gustav Söderström til dagbladet.

Det betyr at du må ha Spotify på din PC eller bærbare dings for at dette skal fungere. For Spotify fungerer Facebook-samarbeidet med andre ord som en gigantisk vervingsplattform, der en nedlasting av Spotify-programvaren aktiveres automatisk om du ikke har programmet fra før. Begrensningene i gratisversjonen av Spotify er delvis løftet vekk: Alle brukere kan lytte på et ubegrenset antall sanger de første seks månedene. Deretter dukker informasjon om begrensninger og muligheter for oppgradering opp i Facebook-feeden din.

Det gamle trikset fra narkobransjen, med andre ord.

Den tette integrasjonen mellom Spotify-klienten og Facebook betyr også at lydreklame dukker opp som vanlig - og at artister og plateselskap tjener penger på hver eneste avspilling du gjør via Facebook.

Tettere, på godt og vondt Et musikkdashbord dukker opp som et valg i venstremenyen din. Der vil du blant annet kunne følge tettere med på hva dine venner hører på, og hva som er tilgjengelig av musikk med artister du liker.

Dine venners musikkvalg dukker også opp i den nye «tickeren» over kontaktlista til høyre på Spotify. Beveger du musepila over det en venn spiller, dukker det automatisk en avspiller slik at du kan høre på det samme.

SOSIALT OBJEKT: Lidenskap for musikk binder folk sammen, og nå bygges Spotify-bruken din tettere sammen med Facebook.
SOSIALT OBJEKT: Lidenskap for musikk binder folk sammen, og nå bygges Spotify-bruken din tettere sammen med Facebook. Vis mer

Som alltid med Facebook, er det et ikke ubetydelig personvernaspekt. Om du ikke aktivt slår det av, vil vennene dine nå se alt du spiller på Spotify.

- Det at du sender det du spiler til Facebook Open Graph, som skaper historier om det du gjør, er ikke et nytt konsept. Last.fm har gjort det samme med scrobbling lenge. Men det er sikkert nytt for mange brukere. Derfor må vi være forsiktige. Når du starter klienten din får du et spørsmål om du vil være med på dette. Så du får et valg. Og du kan du endre dette når du vil, sier Gustav Söderström.

Hvem som kan se, velger du i Spotify-innstillingene eller på Facebook under Kontoinnstillinger/Applikasjoner/Spotify/Personvern for applikasjonsaktivitet. Der kan du velge alt fra «offentlig» til «bare meg».

I mellomtiden har Google+ nylig åpnet dørene for at alle kan melde seg inn som brukere - flere måneder etter at betaversjonen ble lansert tidligere i sommer. Stadig flere hevder nå at Googles Facebook-konkurrent tilbyr litt for lite, litt for sent, i forhold til storebror.