KOMMENTARER

Sosial mobilitet:

Nå brister vår vakreste drøm

Det er blitt vanskeligere å slå seg opp i samfunnet. Den sosiale mobiliteten er på hell. De heldige får et stadig større forsprang.

Kan ikke snu ryggen til økende forskjeller: Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under partilederdebatten fra Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kan ikke snu ryggen til økende forskjeller: Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) under partilederdebatten fra Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Du kan nesten ikke ha mer flaks i verden enn å bli født med norsk pass. Vår rikdom og velferd er uten sidestykke i historien. Men også her har noen mer gullhår i ræva enn andre. Hvilken sosial klasse du vokser opp i er avgjørende for hvor godt liv du vil leve.

Er du født av foreldre i den fattigste tidelen av befolkningen, er for eksempel sannsynligheten større for at du vil tjene mindre, slite på arbeidsmarkedet, ta mindre utdanning, ikke stifte familie eller få barn, enn hvis mor og far er middelklasse.

Hvis du vil ha god livskvalitet bør med andre ord ikke mor og far være blant de fattigste på foreldremøtet.

Tallenes tale er klar og skremmende. Det er rett og slett blitt vanskeligere å slå seg opp i samfunnet. Som fagsjef i Tankesmien Agenda, Sigrun Aasland, skriver i sin nye bok, «Det trengs en landsby», den sosiale mobiliteten er på hell.

Hvem foreldrene våre er, hvor de bor og hvem de kjenner, er viktigere nå enn det var før. De privilegerte får et stadig større forsprang. For selv om de fleste får det gradvis bedre, stikker eliten ifra.

Ved å gå gjennom hvordan familie, skole og nabolag påvirker nordmenns liv og framtid, viser Aasland godt hvordan forskjellene blir større - men bare litt og ganske sakte. Utviklingen er ikke så lett å få øye på, men ved hjelp av ferske tall for sosial mobilitet i norske kommuner, har vi grunn til å frykte hvor det bærer hen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer