DEBATT

Nå bygges framtidas skole

Reformer i skolen kan ikke omsettes gjennom direktiver, det må noe mer til.

ENDRINGER: Ludvigsen-utvalget, som skal behandles i Stortinget til høsten, skisserer omfattende endringer i norsk skole. Foto: Maskot / NTB Scanpix
ENDRINGER: Ludvigsen-utvalget, som skal behandles i Stortinget til høsten, skisserer omfattende endringer i norsk skole. Foto: Maskot / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Stortinget skal til høsten behandle en melding som vil legge grunnlaget for framtidas skole, en skole som skal utdanne og danne framtidas elever. Et klart råd til politikerne er å ha lærerne med på laget og et tidsperspektiv som går lenger enn til neste valg.

Utredningen fra Ludvigsen-utvalget om framtidas skole, som ble lagt fram for snart et år siden, traff en nerve i lærerprofesjonen. Den skisserer omfattende endringer i norsk skole, basert på et stort tilfang av forskning, men også på innspill fra profesjonen - kanskje den mest grundige utredningen vi har sett om skoleutvikling på mange tiår.

Først og fremst beskriver den et bredt kompetansebegrep. Elevene i framtidas skole må utvikle breie kompetanser, sier utvalget. Det gjelder både faglige og fagovergripende kompetanser, som å lære, kommunisere, samarbeide, delta, utforske og skape. Kompetansebegrepet må derfor inneholde både kognitive, praktiske og sosiale og emosjonelle sider ved elevenes læring.

Dersom utvalgets tanker skulle bli realisert, ville det være et brudd med en årelang utvikling i norsk skole, der et stadig smalere utvalg av fag og kompetanser og et kortsiktig nytteperspektiv har blitt dominerende. Kunnskapsløftet med sterk vekt på ferdigheter og redskaper forsterket denne utviklingen. Derfor vakte det interesse når Ludvigsen-utvalget foreslår å utvide kompetansebegrepet og knytte det nærmere til det breie samfunnsmandatet som er uttrykt i formålet for skolen. Dette ga gjenklang i lærerkorpset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer