Nå eller aldri for Madagaskar

Madagaskar er et av verdens rikeste land når det gjelder naturmangfold, og et av verdens fattigste når det gjelder velferd. Norge kan bidra til å redde naturmangfoldet på Madagaskar, og hjelpe folk ut av fattigdommen. Det kan vi gjøre gjennom miljørettet utviklingsarbeid, skriver kronikkforfatterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ENERGI- OG MILJØKOMITEEN besøkte i mars Madagaskar. Allerede ved første øyekast er Madagaskar et vakkert land. Jorda er rød, rismarkene er grønne, og landsbyene ligger vakkert i landskapet. Det finnes fremdeles store skoger med stedegne trær, plante- og dyrearter. Madagaskar er et av verdens rikeste land når det gjelder naturmangfold, og et av verdens fattigste når det gjelder velferd. Bare 15 prosent av Madagaskars befolkning bor i tilknytning til en bilvei, og de ca 15 millioner gasserne har et årlig strømforbruk på 0,7 TWh, noe som tilsvarer litt mer enn årsproduksjonen i Altakraftverket. Ifølge FNs utviklingsindeks er Madagaskar et av de fattigste landene i verden, på tross av at ingen sulter og alle har mat. Reisen ble et sammenhengende bevis på sammenhengen mellom miljøødeleggelser og fattigdom. FN ga i fjor ut rapporten «The Millenium Ecosystem Assessment Report», som nettopp understreker dette og vektlegger hvor avhengig vi er av de tjenestene som økosystemene produserer for oss.

IKKE NOE land, og ingen annen øy i verden er rikere eller mer særegen når det gjelder biologisk mangfold. Madagaskar er ei øy med et plante- og dyreliv i særklasse. Geologisk ble Madagaskar skilt fra Afrika for 165 millioner år siden, og med India og Antarktis for over 80 millioner år siden. Det gjør at evolusjonen har skapt et plante- og dyreliv som er unikt for Madagaskar. Mest kjent i det unike dyre- og plantelivet er lemuren, et dyr som likner på noe midt i mellom ape og katt, og som lever i trærne. På Madagaskar finnes det over 40 forskjellig primater, og forskere oppdaget så sendt som i fjor en ny lemur. Oppdagelser av nye pattedyr er på verdensbasis en sjeldenhet. Det finnes mer enn 14 000 plantearter på Madagaskar. Det betyr at 3,2 prosent av verdens planter bare finnes på Madagaskar. Halvparten av verdens kameleonarter finnes bare på Madagaskar, og halvparten av fugleartene på Madagaskar er unike. I global sammenheng forvalter Madagaskar en unik del av verdens naturarv. I 1927 opprettet Madagaskar den første nasjonalparken for å verne om naturmangfoldet. I dag har Madagaskar 47 nasjonalparker, som drives av den statlige nasjonalparktjenesten (ANGAP). Nasjonalparkene drives ganske tradisjonelt, men det er satt i gang arbeid flere steder med å få lokalbefolkningen med i driften av parkene. I dag får lokalsamfunn i nærheten av parkene 50 prosent av inngangspengene turister og andre legger igjen for å besøke nasjonalparkene. Energi- og miljøkomiteen besøkte nasjonalparken Andasibe, som ikke ligger så langt fra hovedstaden Antananarivo. I løpet av noen få timer så vi fire arter lemurer, også den største av dem: indrien, som er svart og hvit og på størrelse med stor hund. Det er knyttet mange myter til indrien. Fra gammelt av trodde lokalbefolkningen rundt Andasibe at forfedrenes sjeler levde videre gjennom indrien. Den er derfor ikke blitt jaktet på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer