Anmeldelse: Jonas Fjeld - «To The Bone»

Nå eller aldri!

Jonas Fjeld feirer 70-årsdagen med album og norgesturné.

JUBILEUM: Lørdag 24. september fyller Jonas Fjeld 70 år. Det markeres allerede i morgen, fredag, med nytt album med 14 nye låter og stor turné fra søndag. Foto: Agnete Brun
JUBILEUM: Lørdag 24. september fyller Jonas Fjeld 70 år. Det markeres allerede i morgen, fredag, med nytt album med 14 nye låter og stor turné fra søndag. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert

ALBUM: Det føles helt naturlig at Terje Lillegård Jensen alias Jonas Fjeld markerer overgangen til 70-sonen med nytt album og turné til 20 steder i Norge, med start i Operaen førstkommende søndag.

«To The Bone»

Jonas Fjeld

Viser/country/pop/folk

Utgitt: 16. september 2022
Plateselskap: Vox Records

«Trygt og godt fra Drammens store sønn.»
Se alle anmeldelser

En av gjestene der er kamerat og tidligere duettpartner Ole Paus, som markerte 70-årsdagen samme sted for fem år siden. Selve bursdagen feires med to konserter i Drammens Teater (23. og 24. september).

På engelsk

Som på «Winter Stories» (2019) med Judy Collins synger Fjeld, med ett unntak, på engelsk. Som vanlig er han sjøl melodisnekker, mens hans norske «husdikter», Paus, er byttet ut med amerikaneren Hugh Moffatt og noen til.

Fjeld og Moffatt har samarbeidet før, blant annet på flotte «Till The Morning Comes» på 80-tallet (seinere også innspilt av Steinar Albrigtsen). Jim Sherraden, en kjenning fra Fjelds tid i Nashville på 70- og 80-tallet, har skrevet teksten på to, mens Dave Wilson fra det amerikanske bluegrassbandet Chatham County Line og Karren Irene Pell har signert hver sin. «Vi veit aldri» har tekst av Arne Svingen. At den eneste låten på norsk er et høydepunkt på albumet er for så vidt et lite tankekors. Best på norsk?

USA-suksess

Fjeld har altså sunget på engelsk før, også tidlig i karrieren. Denne gang er han oppmuntret av suksessen med albumet som ga ham og Judy Collins en førsteplass på Billboards bluegrassliste i 2019. «Baktanken» er nok også at «To The Bone» gis ut i USA. Han håper på ny oppmerksomhet der.

- Jeg er ingen stjerne der, men jeg har satt noen spor med mitt samarbeid med Rick Danko og Eric Andersen og nå seinest Judy Collins, som jeg hadde eventyrlig suksess med før koronaen. Det har ikke gått helt i glemmeboka, selv der. Det er nå eller aldri, sier Fjeld til NTB.

23 musikere

Lista over medvirkende musikere på «To The Bone» er lang og imponerende. I tillegg til Fjeld sjøl har 23 musikere vært innom på ett spor eller flere. Blant gjestevokalistene og koristene er det særlig Rebekka Nilsson (på albumets høydepunkt «Little Bird») og Hughs søster Katy Moffatt (på «Simple Love») som utmerker seg.

Fjelds stemme er som vanlig både god, stødig og beroligende. Skal jeg utsette noe må det bli at Ole Bjørn Myklebusts produksjon i all sin vellyd blir i overkant trygg og «satt». Samtidig, når gjengen prøver å rocke opp litt i «Love Strikes» virker det noe krampaktig.

Myklebust legger inn fine detaljer her og der, som for eksempel eget trompet- og flugelhornspill, Ben Basgårds banjo og pedal steel og Anders Lillebos trekkspill på den lune åpningen «Dust in My Wallet». Jeg savner likevel noe av energien og spontaniteten fra de fabelaktige platene med Chatham County Line og forgjengeren «Winter Stories», der gruppa også var med. Lista ble plutselig veldig høy!

En tekst som Moffatts «I Can Dance» ligger dessuten farlig nær klisjeen:
«I can dance / I can dance / I can dance like the devil in the dark». I den andre enden serverer amerikaneren fin poesi for eksempel i avsluttende «Sansa's Wedding Song». Her har Fjeld dessuten begått et nydelig arrangement, med strykere, Stina Kjelstad på vokal og Audun Haugeplass på piano. Et smykke.

Tull og tøys

Jonas Fjeld har vært «på veien» i 50 år. Ikke mange har hatt en mer omskiftelig karriere sjangermessig, fra tull og tøys til fullt alvor, fra Frosk, som ble til tungt sminkede Jonas Fjeld Rock'n'Rolf Band og Jonas Fjeld Bing Bang Band, seinere forkortet til Jonas Fjeld Band, til To rustne herrer med Paus, trioen Danko, Fjeld, Andersen, soloalbum, samarbeid med Chatham County Line, Henning Kvitnes og nå sist Judy Collins.

«Fy søren», ville den sindige drammenseren kanskje sagt om et langt musikalsk liv som nå feires til langt ut i november. Gratulerer med dagen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer