BEGRUNNET FRYKT: Spesialenheten har grunn til å være redd for at det kan bli mange nye navn på bordet i retten.
BEGRUNNET FRYKT: Spesialenheten har grunn til å være redd for at det kan bli mange nye navn på bordet i retten.Vis mer

Nå endrer Eirik Jensen sin forklaring

Alt skal fram.

Kommentar

John Christian Elden er garantert uenig i formuleringen i tittelen, forsvareren kommer til å fastholde at Eirik Jensen har forklart seg konsekvent i både tingretten og lagmannsretten.

Likevel hadde Eldens innledningsforedrag onsdag klare frampek om at forklaringen blir annerledes denne gang.

Det viktigste sies krystallklart: Forsvaret blir langt mer offensivt i andre runde.

– Vårt mål er Jensens klare uttalelse: «Alt skal fram», sa Elden i retten.

DAG TO: – Vi skal bevise at han ikke er skyldig, sier Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer

Jensen vil at forsvarerne skal imøtegå påstander, føre egne bevis og han vil forklare seg også om slikt han har taushetsplikt om. Ekspolitimannen «kjemper for livet», når han nå anker dommen på 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Elden sa i retten at Jensen ikke bare vil frifinnes på grunn av rimelig tvil, men at det skal bevises at han er uskyldig. I det bildet er det lett å forstå at han vil fortelle mer om hva han har jobbet med, for å forklare oppførsel som framstår som mistenkelig.

Det var et problem i tingretten at mye av Jensens forklaring gjaldt slikt som av ulike hensyn ikke kunne føres for åpen rett: Informantvirksomhet og detaljer om politimetoder. Slik informasjon går til selve kjernen av Jensens arbeid, men kan være farlig for de involverte om det kommer fram.

Derfor var det lange forhandlinger om lukket rett bak lukkede dører etter lunsj onsdag. Kjennelsen kommer først torsdag morgen.

I tingretten var det særlig en ting som ikke hang på greip i Eirik Jensens forklaring: At han ikke skal ha ant hva Gjermund Cappelen holdt på med.

Dommen derfra tar utgangspunkt i at også passiv medvirkning er straffbart – at Jensen som politimann var pliktig til å gripe inn hvis han visste at Cappelen smuglet hasj. Men det er ikke et punkt i tiltalen – den går på aktiv medvirkning, sa Elden. Derfor vil dette bli et bevistema.

Elden vil belyse hvordan praksis for informantbehandling har vært på ulike tider og steder i politiet. Det har slett ikke alltid har vært i tråd med reglene som Spesialenheten la fram i tingretten, det har ikke vært uvanlig å se gjennom fingrene med kriminell virksomhet.

– Cappelen kunne ikke ha vært kilde uten å ha vært en del av et narkotikanettverk, sa Elden.

Uttalelsen tyder på at Jensen denne gang ikke vil benekte enhver kjennskap til Cappelens virksomhet, men heller forklare at han ikke forsto omfanget.

Til tross for at dette melder NTB onsdag ettermiddag at Jensen har sagt til dem at han «fastholder forklaringen om at han ikke ante noe om Gjermund Cappelens hasjimport».

FORKLARER SEG: I retten torsdag skal Eirik Jensen forklare seg om den hemmeligstemplede virksomheten. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Jensen vil også forklare seg om det hemmelige prosjektet som ble holdt skjult for tingretten, men som politimannen skal ha jobbet med fra 1998 til 2011 uten at kollegene visste om det.

Selv ikke Jensens forsvarere fikk innsyn i hva dette gjaldt da de ba om det før saken i tingretten, Elden fikk den gang sin egen begjæring sladdet tilbake. Det er lett å forestille seg at prosjektet kan ha hatt betydning for hvordan kollegene oppfattet Jensen, men umulig å vite hvordan det ville påvirket dommen. Kanskje får vi se det denne gang.

Forsvarernes problem er lett å forstå. Elden vil ikke risikere at manglende bevisførsel kan skade hans klient.

Spesialenheten vil helst ha hele Jensens forklaring bak lukkede dører. Det ville vært en katastrofe for opplysningen av en så alvorlig sak i offentligheten. Men de har grunn til å være redde for at Jensen kan røpe nye navn og sensitive opplysninger i retten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.