Nå er alle Mursi-tilhengere «terrorister»

Mens hospitaler og feltsykehus i Kairo jobber på spreng for å redde liv etter nattas blodbad, er konflikten i Egypt gått inn i en ny fase.

BLODBAD: Mange ble drept i nattas sammenstøt i Egypt. Foto: AP/Manu Brabo/NTB Scanpix
BLODBAD: Mange ble drept i nattas sammenstøt i Egypt. Foto: AP/Manu Brabo/NTB ScanpixVis mer
Kommentar

NÅ ER DET ikke lenger tilhengere og motstandere av den avsatte president Mohamed Mursi det snakkes mest om. De to rivaliserende gruppene omtales, og omtaler seg sjøl, i stadig større grad som venner eller fiender av Egypts sterke mann, general Abdul Fattah al-Sisi.

Det mest bekymringsfulle er at mange av de pro-militære på Tahrir-plassen og andre steder i Egypt nå bruker begrepet «terrorist» om enhver tilhenger av den avsatte presidenten fra Det muslimske brorskap. Dette er delvis et resultat av de militæres intense propaganda de siste dagene.

Allerede da Mursi ble styrtet, begynte deler av egyptisk media å kalle hans tilhengere for «terrorister». Nå bruker de fleste aviser, nettaviser og tv-stasjoner i Egypt denne formuleringen, skriver den britiske avisa The Guardian.

SIST ONSDAG oppfordret al-Sisi den egyptiske befolkningen om å gå ut i gatene fredag for å gi sin støtte til myndighetenes bekjempelse av «terrorisme». Det gjorde generalenes tilhengere i hundretusentall, men også Mursis støttespillere mobiliserte. Det førte til nattas blodbad i Kairo, der dødstallene ennå ikke er endelige. Men det dreier seg om mer enn ett hundre døde. Trolig er alle ofrene folk som støtter Mursi og vil ha ham tilbake som president.

På Tahrir-plassen og blant de militæres sympatisører ellers i landet felles det ikke mange tårer over de døde Mursi-tilhengerne. Skal man tro tv-stasjonen Al Jazeera, ser de fleste på alle tilhengerne av Det muslimske brorskap og deres allierte som «terrorister». De militæres indoktrinering har virket, og polariseringen ser ut til å ha ført til en massesuggesjon, der oppfatningen er at det bare er al-Sisi og hans generaler som kan redde Egypt.

RUNDT RABBA-KRYSSET i Nasr-bydelen er folk rasende over det som skjedde i natt, men de titusener som ennå befinner seg der, nekter å gi opp og sier de ikke vil bruke voldelige midler. Det gjelder nok for majoriteten, men det er neppe tvil om at det blant dem finns hardbarka islamister som er villige til å bruke vold — ikke bare i forsvarsøyemed. Men slik er det også blant de militæres tilhengere.
Det er fremdeles uklart hva som egentlig utløste nattas blodbad i Nasr-bydelen. Versjonene spriker.

DET SOM SYNES
klart er at det hele begynte rundt klokka tre i natt ved en av veiene ved det store Rabba-krysset, der demonstrantene har vært samlet i over tre uker. Myndighetenes versjon går ut på at «terroristene» prøvde å blokkere veien og at politi og sikkerhetsstyrker begynte å skyte med tåregass Det muslimske brorskap sier at en gruppe av deres tilhengere kom fra et annet sted av byen for å slutte seg til de som befant seg i Nasr-bydelen, men at de ble angrepet av «sivile oppviglere». Deretter kom politiet og begynte å skyte — ikke på «oppviglerne», men på Mursi-tilhengerne, hevder talsmenn for brorskapet.

IFØLGE det offisielle egyptiske nyhetsbyrået MENA ble det ikke brukt annet enn tåregassgranater. Det er motbevist, blant annet av flere vestlige journalister som var på noen av de provisoriske feltsykehusene etter at blodbadet hadde funnet sted. Her er hva BBCs reporter Quentin Sommerville rapporterte:

-Det var blodpøler over hele felthospitalet. Mange av de skadde var i en svært dårlig forfatning. Noen av ofrene hadde fått deler av hodet skutt bort.

Ifølge al Jazeera virker det også som om sikkerhetsstyrkene skjøt mot hodene til folk i stedet for å skyte lenger ned på ofrenes kropper — eller i lufta som de tidligere har gjort.

MANGE SPØR SEG om nattas hendelser er de militære og sikkerhetsstyrkenes første skritt for å fjerne sine motstandere fra gater og plasser i Kairo og andre steder i Egypt.

I dag morges sa Egypts innenriksminister Mohammed Ibrahim at myndighetene har bestemt seg for å rydde Rabba-krysset og de omliggende områder for demonstranter. Han sa blant annet at lokalbefolkningen i området har klagd på den store teltleiren Mursi-tilhengerne har etablert der og at demonstrasjonene snart «ville være over» - på «legalt vis» som han uttrykte det.

Går myndighetene inn for å rydde teltleiren, kan det ende i et forferdelig blodbad. Mursi-tilhengerne er rasende, og så godt som alle som blir spurt av pressefolk sier de vil ofre sine liv i stedet for å gå hjem. Og at det finns forskjellige typer våpen blant demonstrantene i Nasr-bydelen, er det ingen tvil om.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.