DEBATT

Nå er det blitt en norsk tilstand å rope «svenske tilstander»

Det er mulig å kalle en spade for en spade uten å med viten å vilje gjøre en spade til en gravemaskin

SJEKKET TILSTANDEN: Tolv av Frps politikere dro denne uka ut for å se hvordan det er å være ung på Oslos østkant. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJEKKET TILSTANDEN: Tolv av Frps politikere dro denne uka ut for å se hvordan det er å være ung på Oslos østkant. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Søker man opp «Frp» og «svenske tilstander» i mediearkivet Retriever, kommer det hundrevis av treff bare det siste året. Og la det være klart: «Svenske tilstander» beskriver i denne forbindelsen samfunnsdystopi knyttet til dårlig innvandrings og integreringspolitikk med gettotilstander og lovløshet i forstedene.

Når et av regjeringspartiene nærmest systematisk tegner opp dette skremmebildet, og med det bedriver retorisk svartmaling av enkelte nabolag og folk i dette landet, fører det i verste fall til mer utenforskap. Det er på tide å lære seg å kalle en spade for en spade, uten å polarisere.

Selvfølgelig løser ikke ord og retorikk, enten den er god eller dårlig, levekårsproblematikk i enkelte Oslo-bydeler. Og det er, såvidt meg bekjent, ingen som benekter at Oslo på mange måter er en delt by, eller at dette har lange historiske røtter. Førstantikvar Truls Aslaksby er blant dem som har skrevet detaljert om Oslos rike bebyggelseshistorie fra 1800-tallet og frem til i dag. Oslo Øst og Oslo Vest er på mange måter litt ulike verdener. Det veit alle som tar t-banen mellom Majorstua og Grønland i ny og ne. Årsakene til at det har blitt slik er både sammensatte, og typiske for store byer. Den delte byen er ikke bare problematisk, men på enkelte måleståkker finner vi utfordringer. Heldigvis finnes det politikk som kan bøte på systematiske forskjeller mellom bydeler, sikre god integrering og å forebygge at noen nabolag skårer langt under gjennomsnittet på levekår. Men den politikken blir ikke lettere å sette ut i livet når det vi først og fremst hører fra FrP er gnål om svenske tilstander og at de vil forby ikke-eksisterende bønnerop.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer