KOMMENTARER

Ambulansefly-saken:

Nå er det helseministeren som trenger ambulanse i nord

Inn for buklanding.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I nord blåser det som vanlig friskt. Etter fire uker med debatt om liv og helse i spill, er det grunn til å spørre hvem som nå har mest behov for akutt hjelp. Saken er ekstra trøblete for regjeringen fordi den kommer på toppen av opprøret mot regionreformen i nord, der 87 prosent i Finnmark stemte nei til sammenslåing med Troms. De borgerlige skrur seg inn mot å gjenerobre byene i kommunevalget neste år, men har neppe lyst til å miste hele Nord-Norge i samme slengen.

Etter rapportene å dømme er håndteringen av luftambulanseambudet enda mindre populær enn regionreformen. Og dessverre for Høie kan ikke denne saken løses med et «ja» eller «nei». Luftambulansesaken er tilsynelatende uendelig komplisert. Såpass at de fleste involverte nå ser at det egentlig ikke er noen fullstendig tilfredsstillende løsning i sikte. Bent Høie har nærmest opprettet en luftbro til nord på jakt etter en løsning. Lyttet og lyttet. Hans problem er at han for lenge siden har bidratt til å legge grunnlaget for rotet. Det Høie trenger er en politisk ambulanse.

Saken startet på sedvanlig vis. Det nye britisk-svenske selskapet Babcock ble plassert i skurkerollen. Det er fristende å si at det oppsto en good cop/Babcock-situasjon hvor det norske selskapet Lufttransport ble framstilt som det gode, trygge, selvsagte valget som ble forbigått fordi de ikke kunne matche den utenlandske konkurrenten på pris. Babcock kom på fjerdeplass i kategorien «kvalitet» i anbundskonkurransen, ble det påpekt. Det som ikke kom like godt fram, var at forskjellene i kvalitet mellom de ulike tilbyderne var nokså liten. Når kvalitetsforskjellen var liten, og prisforskjellen stor, virket det opplagt hvem som skulle vinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer