Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flyktningkrisa

Nå er det helt krise!

I går eskalerte situasjonen ytterligere i Moria. De frivillige blir angrepet av greske nasjonalister og er nå nødt å evakuere øya. Hvem skal hjelpe flyktningene da?

EUROPA ER FRAVÆRENDE: Nå som Tyrkia har åpnet grensene, er situasjonen i Moria, om mulig, enda mer presset. Situasjonen er tragisk, kritisk og farlig. Det er på høy tid at Europa avlaster Hellas., spør innsenderen. Foto: Kaja Hilleren
EUROPA ER FRAVÆRENDE: Nå som Tyrkia har åpnet grensene, er situasjonen i Moria, om mulig, enda mer presset. Situasjonen er tragisk, kritisk og farlig. Det er på høy tid at Europa avlaster Hellas., spør innsenderen. Foto: Kaja Hilleren Vis mer
Meninger
Kaja Hilleren
Kaja Hilleren Vis mer

Situasjonen i Hellas er kaotisk. Det er krise! Man skjønner ikke helt situasjonen før man selv har vært der nede, i Moria flyktningleir, på Lesvos.

Leiren er et helt forferdelig sted. Å beskrive den, tar lang tid. Men kort fortalt: Selve Moria leir er bygget for 3000 mennesker, inni selve leiren bor det ca 5000, dette er den bedre delen av leiren. Utenfor leiren bor de resterende 20.000 menneskene. Der sover de i plasttelt, blant søppel.

Og flyktningene bor der ikke bare i to uker, eller to måneder, mange har bodd der siden 2016.

I leiren er det barn overalt, det er toåringer som sliter så tungt psykisk, at de river ut håret, og dunker hodet i bakken til de begynner å blø.

Jeg kunne fortalt mye mer om Moria, men akkurat nå må jeg skrive om dagens kaotiske situasjon, for det virker det ikke som om Norge og Europa har fått med seg.

I Moria flyktningleir er det ikke-statlige, frivillige organisasjoner som opererer alt. De har ansvar for å dele ut klær, mat osv. Det er frivillige som forsøker å ordne telt til alle, det er frivillige som reparerer telt, det er frivillige som rydder søppel, det er frivillige som har skole for flyktningene.

Frivillige gjør med andre ord alt, det finnes ingen form for noe som helst statlig i denne leiren. Så når politikere i Norge snakker om å hjelpe de der de er, vit at i Hellas eksisterer ikke denne hjelpen.

Frivillige, som kommer tilreisende fra hele verden, er de som tar vare på flyktningene.

Utviklingen vi ser nå, er svært farlig. Lesvos er en øy med 86.000 innbyggere og 25.000 flyktninger. Hellas har dårlig økonomi, og situasjonen har vært slik lenge. Øya er svært presset.

Nå som Tyrkia har åpnet grensene, fører det til at situasjonen er enda mer presset. Likevel reagerer ikke resten av Europa.

Eller jo, Frp reagerer med å si at «Vi må stenge grensene» men faktum er det, Frp, at Hellas kan ikke gjøre denne jobben alene. Dette har vi visst lenge, men det har blitt enda tydeligere de siste dagene.

Nå blir frivillige på Lesvos angrepet av greske nasjonalister. Flere har blitt banket opp. Biler fra de frivillige organisasjonene har blitt ødelagt, og en bil ble forsøkt kjørt av veien. Frivillige har også motatt drapstrusler.

De siste dagene har situasjonen vært så ille at de frivillige har måttet være i «lock down», altså de har ikke kunnet gå ut av husene sine.

I går eskalerte situasjonen ytterligere. Dette har nå ført til at frivillige organisasjoner ser seg nødt til å evakuere de frivillige fra øya. Og hvem skal hjelpe flyktningene da?

Situasjonen er tragisk, kritisk og farlig. Og Europa er fraværende. Det er på høy tid at Europa avlaster Hellas. Forholdene i Moria er umenneskelige, og situasjonen er nå direkte farlig, så farlig at frivillige må evakueres.

Vi har et ansvar. Evakuer Moria nå!

Hele Norges coronakart