Nå er det ikke lenge igjen

Verdenspremiere på «Watchmen» i går.

(Dagbladet.no): Mange svorne fans mente lenge at kult-tegneserien «Watchmen» ville være nært opp til umulig å filmatisere.

Nå er likevel filmen et faktum, og i går hadde den premiere på Leicester Square i London.

Det har likevel kostet: Filmen tok over 20 år å produsere, og de totale utgiftene har løpt seg til over 100 millioner dollar - hvilket tilsvarer over 680 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Nixon er president
Tegneserien kom opprinnelig i 12 månedlige hefter fra 1986 til 1987.

I likhet med originalversjonen, er selvfølgelig handlingen i den aktuelle filmen lagt til et New York preget av iskald krig, der Richard M. Nixon fortsatt er president, superheltene for lengst har pensjonert seg og sivilisasjonen sett under ett trues av kjernefysisk katastrofe.

Betryggende er det kanskje for ihuga tegneseriefantaster at mannen i regissørstolen ikke er videre ukjent med serieformatets estetikk.

Zack Snyder (42) har tidligere regissert «300» fra 2007 - og har ifølge én av seriens to originale opphavsmenn Dave Gibbons (59) klart å holde stilen autentisk.

- Zack har fulgt bildene veldig, veldig nøye, og det er smigrende, uttaler tegneren til Reuters Video.

Grunn til å glede seg?
Like optimistisk har ikke Gibbons makker - tekstforfatteren Alan Moore (55) - vært på vegne av prosjektet: Mannen har tidligere uttalt at han ikke likte «300» noe særlig, mye på grunn av den var «homofobisk og rasistisk».

Så gjenstår det å se hvorvidt «Watchmen», som har norsk premiere 6. mars, blir godt mottatt av publikum.

SUPERT: Stephen McHattie som Hollis Mason (eller Nite Owl) og Malin Akerman som Silk Specter II. Foto: FILMWEB
SUPERT: Stephen McHattie som Hollis Mason (eller Nite Owl) og Malin Akerman som Silk Specter II. Foto: FILMWEB Vis mer

Noen omtaler av filmen har da også såvidt begynt å tikke inn: Bloggen Slashfilm.com mener for eksempel at filmen vil få det relativt vanskelig med å nå ut til et stort massepublikum, fordi den ikke bygger på velkjente seriekarakterer - slik tilfellet for eksempel er i Spiderman-filmene.

«Skuffende»
Men noen går enda lengre i å kritisere det ferdige produktet - som for eksempel Robbie Collin i den britiske tabloiden News of the World.

- Vi ble lovet mørke. Vi ble lovet modenhet. Men det vi fikk, var 163 minutter med dårlig dialog og absurd vold, skriver anmelderen, som også omtaler en av filmens sexscener som «latterlig».

Andre er ikke fullt så skuffede:

- For de som ser «Watchmen» uten kjenne plottet eller tegneseriens historiske viktighet, vil filmen bli en stor opplevelse, skriver The Huffington Posts anmelder Mike Ragona.

Da Dagbladet.nos Snorre Bryne fikk se et kort utdrag av filmen i slutten av januar, var tonen også entusiastisk:

«Snyder kan godt mulig ha klart å treffe en tone som harmonerer svært bra med tegneserien og dens personligheter, fargepalett, budskap og ikke minst stemning», skrev Bryne den gangen.

KOMMER TIL NORGE: Postmoderne superhelthistorie på norske kinoer 6. mars. Foto: FILMWEB
KOMMER TIL NORGE: Postmoderne superhelthistorie på norske kinoer 6. mars. Foto: FILMWEB Vis mer