Nå er det ikke morsomt lenger

Norsk humor har mista originalitet og brodd. Komikerne må tenke nytt, ikke bare kopiere andre.

KOPIHUMOR: «Nytt på nytt» er en kopi av britiske «Have I Got News For You», mens «Tørnquistklubben», TV 2 nyeste humorsatsing, er en ren kopi av kopien «Nytt på nytt», skriver artikkelforfatteren. FOTO: Daniel Sannum Lauten, Dagbladet
KOPIHUMOR: «Nytt på nytt» er en kopi av britiske «Have I Got News For You», mens «Tørnquistklubben», TV 2 nyeste humorsatsing, er en ren kopi av kopien «Nytt på nytt», skriver artikkelforfatteren. FOTO: Daniel Sannum Lauten, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I Danmark pleier vi å si at boka om norsk humor består av én blank side» fortalte Jan Eriksen, musikkredaktør i danske BT til Dagbladet. Bredsida var mynta på en av finalistene i Melodi Grand Prix, men ble servert som ei ferdigplukka lårhøne til oss alle. Og Eriksen har kanskje et poeng.

De siste åra har norske humorister produsert så lite nyskapende materiale at det er fristende å bare le seg i hjel først som sist. «Nytt på nytt» er fortsatt det mest populære humorprogrammet på tv - for sekstende året på rad. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. 

Norsk humor er kanskje ikke så innovativ som den engang var. Nevnte «Nytt på nytt» er en kopi av britiske «Have I Got News For You». Thomas Giertsens «Helt perfekt» er kliss lik Larry Davids «Curb Your Enthusiasm», «Torsdag kveld fra Nydalen» er en norsk utgave av «Saturday Night Live» mens TVNorges «Neste sommer» er så påfallende lik svenske «Solsidan» at en må fnise.

«Tørnquistklubben», TV 2 nyeste humorsatsing, er en ren kopi av kopien «Nytt på nytt». Når norske komikere stjeler hverandres tyvgods så brenner det virkelig på dass, og nå kopierer man altså ikke bare andre - men også hverandre. Innovasjonsfallet har foregått i takt med at flere av våre mest kjente komikere har starta egne produksjonsselskap. De genererer latterlig mye penger, men skaper lite, eller ingenting, nytt. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.