Nå er det like før de går til streik

Forhandlingene i Hollywood brøt sammen i går.

(Dagbladet.no): Det kan gå mot en storstilt skuespillerstreik i Hollywood. I går kveld brøt forhandlingene mellom skuespillerforbundet Screen Actors Guild (SAG) og Hollywood-studioene sammen. Det melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået Reuters.

Nå vil SAG gjennomføre en avstemming blant medlemmene sine, om hvorvidt de skal gå til streik.

Reklamerer

- De fortsetter å insistere på betingelser som vi ikke har mulighet til å godta på vegne av våre medlemmer. Vi er fortsatt opptatt av å unngå en streik, men nå, mer enn noengang, kan vi ikke tillate at arbeidsgiverne våre eksperimenterer med karrierene våre, sa SAG i en uttalelse i går, gjengitt av blant andre Los Angeles Times.

Nå vil forbundet lansere en storstilt informasjonskampanje blant Hollywood-skuespillerne, for å overbevise dem om å gå med på en streik.

The Alliance of Motion Picture and Television Producers, som representerer studioene, mener ideen om en ny streik er bisarr.

- Nå ber de medlemmene sine reagere på den feilslåtte forhandlingsstrategien med en streikeavstemming - midt i en historisk økonomisk krise, sa de i en uttalelse.

Merker fortsatt forrige streik

STEMMER OM STREIK: TV-serien Grey\'s Anatomy er blant dem som blir rammet av en eventuell skuespillerstreik i Hollywood. Nå vil skuespillerforbundet be medlemmene sine om å stemme om hvorvidt de vil gå til streik. Foto: TV 2
STEMMER OM STREIK: TV-serien Grey\'s Anatomy er blant dem som blir rammet av en eventuell skuespillerstreik i Hollywood. Nå vil skuespillerforbundet be medlemmene sine om å stemme om hvorvidt de vil gå til streik. Foto: TV 2 Vis mer

Hollywood er ikke bare berørt av finanskrisen. Filmbyen merker fortsatt konsekvensene av manusforfatterstreiken, som brøt ut på denne tida i fjor. Da som nå var det den statsansatte forhandleren Juan Carlos Gonzalez som prøvde - og mislyktes i - å megle mellom filmfolkene.

Manusforfatterstreiken førte ifølge nyhetsbyrået Reuters til at tusenvis av film- og TV-arbeidere ble arbeidsløse, og kostet økonomien i Los Angeles omkring tre milliarder dollar. I tillegg ble en rekke filmer og programmer ble kansellert, forkortet eller utsatt. Det betyd færre inntekter for skuespillerne.

Derfor kan nettopp manusforfatterstreiken gjøre det vanskelig for SAG å få gjennomslag for en ny streik blant medlemmene sine. For å få til en streik, må minst 75 prosent av stemmesedlene som blir levert være for.

En avstemming tar vanligvis 30 - 40 dager, og blir ifølge LA Times sannsynligvis ikke satt i gang før SAG har reklamert nok for medlemmene sine. Det vil si at en eventuell streik vil kunne ramme Hollywood midt i to av årets viktigste prisutdelinger, Golden Globe (januar) og Oscar (februar).

Første på fire måneder

Ifjor ble Golden Globe-utdelingen gjennomført som en ren pressekonferanse, uten glitter og glamour, på grunn av manusforfatterstreiken.

Samtalene som feilet i helgen, var de første på fire måneder mellom skuespillerne og produsentene, og første gang en statlig megler var involvert, ifølge ABC News. SAG representerer over 120 000 amerikanske skuespillere.

Stridens kjerne er uenighet om godtgjørelsene for internett-programmer, særlig når det gjelder mindre produksjoner med lavtlønnede skuespillere. Skuespillerne vil også ha økt godtgjørelse for DVD-salg.

Nå er det like før de går til streik
DEMONSTRERTE: En kvinnelig skuespiller viser sin støtte til SAGs forhandlere under en demonstrasjon i Los Angeles i juni i år.