DEBATT

Ledelse

Nå er det nok ledelse

Sett et hvilket som helst positivt fyndord foran suffikset -ledelse, og du har et masterprogram eller i det minste et kveldskurs.

Sjef: Vi trenger ledelse, men det er i ferd med å gå for langt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Sjef: Vi trenger ledelse, men det er i ferd med å gå for langt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forleden dukket det opp en promotert post fra Skolelederforbundet i Facebook-feeden min. Ikke jobber jeg i skolen og ikke har jeg ambisjoner i retning av ledelse, så Facebooks algoritmer er neppe spesielt treffsikre. Men ledelse som fenomen, eller som trend, interesserer meg.

Ledelse er naturligvis en viktig funksjon, og alle samfunn og organisasjoner må ha prosedyrer som innebærer at noen fatter beslutninger, kanskje også at noen har spesielt ansvar for å motivere medlemmer eller medarbeidere til å yte best mulig. I idrettslaget jeg konkurrerte for i barndommen hadde vi også en leder, eller formann, som vi kalte det den gangen. Men vervet gikk på omgang og innebar kjipt ansvar mer enn makt.

Skolen jeg gikk på hadde også en slags leder, eller rektor, som vi kalte det. Ingen kom på å kalle det for en «skoleleder», det er noe nytt som muligens er ment å gi ekstra autoritet og tyngde til posisjonen. Skolelederne har altså sitt eget forbund, som – ifølge Facebook-posten – «ikke lar læreren lukke døra til klasserommet, men er tett på og sørger for at alle ansatte tar kollektivt ansvar for å utvikle skolen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.