PARKET: Mannen som red inn i Washington som redningsmann både for sin nasjons selvtillit og sitt partis relevans, er selv i ferd med å bli parkert i fortiden. Republikanerne bygger om partiet sitt. Her ser vi Ronald Reagan sammen med kona Nancy i 1980.
PARKET: Mannen som red inn i Washington som redningsmann både for sin nasjons selvtillit og sitt partis relevans, er selv i ferd med å bli parkert i fortiden. Republikanerne bygger om partiet sitt. Her ser vi Ronald Reagan sammen med kona Nancy i 1980.Vis mer

- Nå er det Ronald Reagans tur til å parkeres

Da mannen avla presidenteden i januar 1981, hadde han kjempet mot den moderate delen av det republikanske partiet i over et tiår. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Donald Trump har satt et ettertrykkelig punktum for republikanernes historiske reise som Ronald Reagans parti. USAs neste president gikk til valg uten påtakelig respekt for dogmene om å krympe staten, om statsstøttet fremme av kristenkonservativ moral og om nødvendigheten av et amerikansk globalt hegemoni med sterk vilje til militær maktbruk.

Tilbake står ikke bare et drøyt dusin overvunne presidentkandidater og deres brått mindre relevante identitet som Reagan-republikanere. Tilbake står et parti innhentet av tiden, 35 år etter at deres fanebærere selv seilte inn i Washington som fornyere av høyresiden.

Ronald Reagan både hentet og ga næring fra nostalgiske forestillinger om amerikanske glansdager en gang før det opprørske 1960-tallet. Slik var han ikke så ulik Trump, som ikke bare deler begeistringen for en tenkt fortid, men også et slagord.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn