AMPER: Gjermund Cappelen var rett og slett sint i retten tirsdag. Bilde fra forrige uke. Foto: Bibiana D. Piene / NTB scanpix
AMPER: Gjermund Cappelen var rett og slett sint i retten tirsdag. Bilde fra forrige uke. Foto: Bibiana D. Piene / NTB scanpixVis mer

Eirik Jensen-saken

Nå er det skikkelig dårlig stemning i sal 250

Hanskene er tatt av.

Kommentar

Silkehansker, boksehansker, skinnhansker, slåsshansker. De typiske hanskemetaforene er ikke alltid selvforklarende, men i utspørringen av Gjermund Cappelen er de likevel nærliggende. Hvis aktor Lars Erik Alfheim har brukt silkehansker i møte med storsmugleren, kan man se for seg noen fine skinnhansker på Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe.

Siden Cappelen er påtalemyndighetens viktigste vitne, har de siste ukene vært preget av en rolig tone, få vanskelige oppfølgingsspørsmål og et tilsvarende selvsikkert vitne. Det er definitivt annerledes nå. På rettssakens 17. dag var stemningen i Oslo tinghus sal 250 amper.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe begynte dagen i en nøktern tone. Han gikk detaljert inn på de ulike avhørene Spesialenheten gjorde med hans klient, og understreket forskjellen på å avhøres som vitne og som siktet.

Vi vet at Cappelens forklaring til Spesialenheten og spanerne skiller seg markant fra den han på samme tid ga politifolkene som avhørte ham om narkotikaforbrytelsene. Til førstnevnte snakket han i detalj om sitt kriminelle samarbeid med Eirik Jensen, til sistnevnte benektet han så mye som mulig i et helt år. Forskjellen, forklarte de Vibe, er at man bare som vitne er pålagt å forklare seg sannferdig. Det er man ikke som siktet.

Salen var tirsdag fullere enn den har vært den siste tida, siden dette var tidspunktet da også Jensens forsvarer John Christian Elden skulle begynne sin utspørring av Cappelen. Han har hele tida lovet et mer offensivt forsvar denne gang, og som kjent insistert på at utspørringen av Cappelen skal skje før utspørringen av Jensen. Det virket som om storsmugleren var ekstra spent før dette skulle skje.

ANKESAKEN: Kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen gir deg siste nytt i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

De Vibe foregrep i sin utspørring noe av det som skulle komme, og var derfor den første som konfronterte Cappelen med ubehagelige spørsmål. Hadde dette vært en boksekamp, ville han brukt noen ekstra store og myke boksehansker. Allerede da forsvant klientens gode humør.

Gjermund Cappelen var rett og slett sint. Henvendt til dommeren klaget han over at han mente Eirik Jensen pustet og sukket. Samtidig begikk han karakterdrap på ekspolitimannen. Ifølge Cappelen har Jensen «ingen respekt for loven», «motarbeider sitt eget system» og har «trent opp» Cappelen i hvordan han skal lure seg unna. Storsmugleren virket moralsk opprørt over ekspolitimannen og sa at «Det er så skammelig som det går an. Jeg skal ikke lære mine barn at det er sånn de skal leve».

JENSEN-SAKEN: Cappelen fortsatte sitt angrep på Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Dobbeltmoralen svir i ørene, men man kan forstå at Cappelen kjenner presset nå og lar seg rive litt ekstra med. Da de Vibe var ferdig, var det omsider John Christian Eldens tur. Han har kanskje ikke slåsshansker, men han har definitivt tatt av hanskene om vi holder oss til boksemetaforen.

Elden vil fortsette minst ut denne uka, og han er i kjent stil en mitraljøse av vanskelige spørsmål med springende poeng for å sette Cappelen fast. Poengene ville kommet bedre fram hvis han snakket roligere, og forsvarsadvokaten ble flere ganger irettesatt av dommer Kristel Heyerdahl for dette. Men allerede tirsdag fikk han sådd tvil om flere detaljer i Cappelens forklaring. «Flisespikking», mente hasjbaronen. Det kommer garantert mer slikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.