RISIKOVILLIG: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB Scanpix
RISIKOVILLIG: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea

Nå er faren for bruk av kjernefysiske våpen reell

Nervøsiteten stiger blant alle involverte.

Meninger

På begge sider av konflikten sitter ustabile politikere med adgang til atomknappen. Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har vist at han har et beinhardt grep om den skrekkstaten som ble skapt av hans far og farfar. Diktatoren virker mer risikovillig enn sine forgjengere. Og han har sett hva som skjedde med Moammar Kadhafi i Libya og Saddam Hussein i Irak. Helgens kjernefysiske sprengning, den sjette i rekken, viser at Kim Jong-un mener rakettbårne kjernevåpen er hans og regimets beste beskyttelse.

I USA sitter verdens mektigste mann, president Donald Trump, og sender ut stadig nye fordømmelser og trusler. Som person er han uberegnelig og selvhevdende, og hans administrasjon preges av kaos og hurtige avsettelser og ansettelser. Uttalelsene om hva USA vil gjøre med Nord-Korea spriker. Søndag uttalte den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis at trusler mot USA eller dets allierte vil bli møtt med «massiv militær respons». Responsen vil bli både «effektiv og overveldende», men skal ikke ha som formål å utslette Nord-Korea fullstendig. Mattis la likevel til «vi har mange muligheter til å gjøre det». På spørsmål om USA planlegger et angrep, svarte Trump nokså avslappet «Vi får se». Så uttalte Trump at han vurderer å stanse all handel med land som handler med Nord-Korea. Det vil i så fall kaste verdenshandelen ut i kaos, bl.a. fordi handelen mellom USA og Kina vil gå i stå. Den har en årlig verdi på 5000 milliarder kroner, og forslaget har utløst en skarp kinesisk protest.

Den nordkoreanske prøvesprengningen av en hydrogenbombe og opprustningen i Sør-Korea og USA, viser at situasjonen nå er meget spent og farlig. Vi ser en opprustningsspiral der nervøsiteten stiger blant alle involverte, og hvor det er reelle muligheter for at det bryter ut krig ved en misforståelse eller overilt handling. All ekspertise er enige om at en krig på Korea-halvøya vil bli et historisk blodbad, også om atomvåpnene holdes utenfor.

Dette sikkerhetspolitiske – og humanitære – marerittet skyldes at kjernefysiske våpen er sentrum i konflikten. Under den kalde krigen holdt terrorbalansen våpnene tilbake i arsenalene. Atomkrigen ble etter hvert bare regnet som en fjern, teoretisk mulighet. Slik er det ikke rasjonelt å tenke lenger. Faren for bruk av kjernevåpen er reell. Slike våpen blir nå modernisert og effektivisert av alle stormakter. Når vi ser mot Korea kan det være greit å huske at Norge både er en del av USAs og Natos atomstrategi, og et mulig bombemål for russiske kjernevåpen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.