FINALEFILM: Brødrene Shirwan (Dana Ahmed) og Alan (Wrya Ahmed) lever i en kurdisk småby i Irak og har aldri vært utenfor landets grenser for de legger ut på tur i filmen El Clasico. Foto: Filmweb
FINALEFILM: Brødrene Shirwan (Dana Ahmed) og Alan (Wrya Ahmed) lever i en kurdisk småby i Irak og har aldri vært utenfor landets grenser for de legger ut på tur i filmen El Clasico. Foto: FilmwebVis mer

Nå er finalistene klare. Dette er de filmene folk likte best i år

Regissør er overrasket over at hans norsk-kurdiske film er blant favorittene. 

(Dagbladet): - Oj, så hyggelig! Jeg visste filmen var nominert til første runde, men den har verken norsk tale eller er fra Norge, så jeg trodde ikke den ville nå opp til topp fem, utbryter regissør Halkawt Mustafa da Dagbladet ringer og forteller at hans film «El Clásico» er blant finalistene til Folkets Amanda.

I løpet av sommeren har Dagbladets lesere hatt mulighet til å stemme fram sine favoritter blant alle årets, norske filmer.

Nå er første del av kåringa ferdig.

Tre spillefilmer og to dokumentarer står igjen i kampen om å vinne en egen folkepris under Amandaprisutdelingen i Haugesund 26. august.

En original film

Regissøren bak «El Clásico» tror han har nådd opp i toppen av kåringa fordi han har laget det han selv kaller en «veldig original» film.

- Det er stor forskjellen mellom min film og de andre nominerte fiksjonsfilmene som har jobbet med profesjonelle skuespillere og fått filmfinansiering, sier Halkawt Mustafas.

«El Clásico» er en roadmovie om fotball og kjærlighet. To kortvokste, kurdiske brødre kaster seg på en firehjuling, og legger ut på en farefull ferd fra Irak til Spania for å møte fotballidolet Cristiano Ronaldo. Alt for å imponere faren til kvinnen en av dem vil gifte seg med.

Regissøren har solgt huset sitt for å finansiere filmen, mens hovedrolleinnehaverne bokstavelig talt ikke hadde noen filmerfaring før filminnspillinga.

- De i bor i en lite landsby med 350 innbyggere, uten kinosal. Første gang de så en kinofilm var filmen de spilte i. Det er veldig hyggelig at filmen får Amanda-oppmerksomhet, det betyr at vi har gjort noe riktig, sier Mustafas og legger til:

- Vi får bare håpe på en Oscar-nominasjon også.

Vil krige for ny pris

Gjennom hele sommeren har folk stemt på de 26 norske filmene som ble sluppet fra august i fjor til, juni i år.

Dagbladets lesere kan stemme på sin favoritt av de fem filmene med flest stemmer. En av disse filmene vil til slutt få en egen pris i Haugesund, og du kan stemme på toppfilmene helt fram til prisutdelingen.

Skuespiller Kristofer Hivju som har tidligere fortalt Dagbladet at han kommer til å lobbe for at «Birkebeinerne» gjør det bra i konkurransen.

Og selv om Torstein, rollen han spiller i Birkebeinerne kan minne om rollen han kanskje er mest kjent for, Tormund i Game of Thrones, forteller Hivju nå at han måtte spille på helt andre strenger i den Amandanominerte, norske filmen.

- De er begge krigere som kjemper for noe større enn seg selv, og prøver å redde folket sitt, så jeg trodde de var ganske like. Men Torstein ble en mykere og mer omtenksom kriger etter at den lille kongesønnen kom på settet, da forandret rollen seg veldig, sier Hivju og fortsetter:

- Det å være tøff ble ikke det aller viktigste. Torstein ble mer menneskelig, morsom og litt varmere enn vi har forutsett.

I en epost til Dagbladet oppfordrer han fortsatt fansen til å stemme filmen der han og makker Jakob Oftebro har hovedrollene.

Margreth Olin har tidliger fortalt Dagbladet at en mulig pris til filmen om Snåsamannen skal settes på Snåsa, og at folk som vil se prisen i Nord-Trøndelag må stemme på hennes film «Mannen fra Snåsa».

Regissøren bak «Søsken Til Evig Tid: Amerikareisa» forteller at han håper at filmen om de krokbøyde søskenparet Kleiva når helt til topps.

FINALEFILM: Den store norske katastorfefilmen «Bølgen» er nominert til Folkets Amanda. Foto: Filmweb
FINALEFILM: Den store norske katastorfefilmen «Bølgen» er nominert til Folkets Amanda. Foto: Filmweb Vis mer
FINALEFILM: Mira Marie Magnus Folkestad er blant dem som måter Joralf Gjerstad i filmen «Mannen fra Snåsa». Foto: Filmweb
FINALEFILM: Mira Marie Magnus Folkestad er blant dem som måter Joralf Gjerstad i filmen «Mannen fra Snåsa». Foto: Filmweb Vis mer
FINALEFILM: Jakob Oftebro og Kristofer Hivju spiller birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka i «Birkebeinerne». Foto: Fotoweb
FINALEFILM: Jakob Oftebro og Kristofer Hivju spiller birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka i «Birkebeinerne». Foto: Fotoweb Vis mer
FINALEFILM: Andre film om søskenparet Magnor og Oddny Kleiva, om deres amerikareise, er nominert til Folkets Amanda. Foto: Fimfilm
FINALEFILM: Andre film om søskenparet Magnor og Oddny Kleiva, om deres amerikareise, er nominert til Folkets Amanda. Foto: Fimfilm Vis mer