DEBATT

Debatt: Digitalisering i skolen

Nå er foreldre plutselig bekymret

Det er en lettelse at flere er kritiske til dette digitale eksperimentet.

DIGITAL SKOLE: Vi kan helt fint bruke digitale hjelpemidler i skolen, men det forutsetter at vi har et kritisk og bevisst syn på det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
DIGITAL SKOLE: Vi kan helt fint bruke digitale hjelpemidler i skolen, men det forutsetter at vi har et kritisk og bevisst syn på det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Endelig! Det var min første reaksjon etter å ha lest artikkelen «- Gjør barna en bjørnetjeneste».

Jeg synes det er ironisk nå at så mange foreldre plutselig er bekymret for digitalisering i skolen. De samme foreldrene lar barna sitte med Ipad hjemme i timevis. Det er på tide at du reduserer skjermtiden til barnet ditt. Nå.

Ronja Vinneng
Ronja Vinneng Vis mer

Jeg skrev om min bekymring for utviklingen med nettbrett og Ipad i hjemmet allerede i 2017. Teksten skapte debatt i Drammens Tidende og i Dagbladet. Barna skal bruke skjerm i barnehagen og på skolen. Gi barna pause hjemme. Har du prøvd skjermfri hjemme? Tanken er fjern for de fleste foreldre. Jeg oppfordrer og utfordrer deg til å ta en uke med skjermfri i hjemmet. Null Ipad. Kan barna klare det ?

Vi kan helt fint bruke digitale hjelpemidler i skolen, men det forutsetter at vi har et kritisk og bevisst syn på det. Mange elever er avhengig av skjermen i undervisning. For noen er de digitale hjelpemidlene avgjørende. Gi oss gjerne Ipad, men gi den med fornuft.

Forskere har fortalt oss at gamlemåten er best. Vi skal helst skrive med blyant og lese i bøker. Men vi må huske på at dette ikke er mulig for alle. Vi har mange elever som trenger tilpasset opplæring. God opplæring hos ansatte er viktig. Jeg undres over bruken av datamaskiner. Hvorfor skal barna miste den kunnskapen ?

De fleste arbeidsplasser bruker data. Elever trenger opplæring i hvordan en PC eller Mac virker. Som ansatt i skolen har jeg sett flere elever som bruker fingeren på PC-skjermen. Tastatur er en ny verden. Vi bruker tid på å lære eleven å «kjenne» tastaturet, så de vet hvor de skal taste. Mitt eldste barn gjør leksene på data hjemme. Jeg synes det er flott at hun har et lite forsprang der. Jeg har sett eldre elever, som synes data er utfordrende. De samme barna er eksperter på Ipad.

Som tobarnsmor har jeg valgt å gi barna en barndom uten Ipad. Noen har spurt meg om jeg ikke er redd for at barna vil få en manglende digital kompetanse. Den kompetansen får alle tidlig nok uansett. Man kan knapt finne noe som er mer enkelt og brukervennlig. Spedbarn sitter med det i barnevogna. Så nei, ingen fare.

Framtida er digital. Alle må henge med på dette, men vi trenger begrensninger hjemme. Null Ipad i en uke, er du med?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer